Taikatempuissa on monesti iloa siitä, että tietää, missä järjestyksessä kortit pakassa ovat. Sehän käy kätevästi, kun laittaa pakan järjestykseen ja opettelee järjestyksen ulkoa. Huonomuistisille on onneksi tarjolla pari näppärää tapaa, joilla pakan järjestys on helppo muistaa.
Si Stebbins -pakka on suosittu tapa järjestää pakka ennakolta. Järjestyksellä on monia hyviä ominaisuuksia:
- Se on helppo oppia ja muistaa
- Pakkaa voi nostaa vapaasti ja järjestys säilyy
- Järjestyksen avulla korttien sijainti pakassa on helppo juttu
- Pakka näyttää pinnallisesti olevan sekaisin
Si Stebbins perustuu matematiikkaan. Pakka kootaan siten, että jokainen kortti on aina kolme pykälää edellistä suurempi (ässä on 1 ja 14, eli ässän jälkeen tulee 4 ja ennen sotamies; pakka kiertää ympäri eli kuninkaan jälkeen tulee kolmonen, kuningattaren jälkeen kakkonen ja niin edelleen) ja maat kiertävät järjestyksessä risti-hertta-pata-ruutu. Maiden järjestyksen muistat englanninkielisestä muistisäännöstä CHaSeD eli clubs, hearts, spades ja diamonds.
Nämä kaksi sääntöä kun muistat, niin tiedät aina kortin nähtyäsi mikä kortti on sitä ennen ja mikä jälkeen.
Tästä tiedosta on luonnollisesti paljon iloa temppuja tehdessä. Helppo Si Stebbins -temppu on antaa jonkun valita kortti pakasta ja vilkaista sitten vaivihkaa kortin yläpuolella ollut kortti. Jos se on vaikkapa [hertta]7, valittu kortti on [pata]10 tai [risti]4, riippuen siitä mihin järjestykseen olet pakan koonnut. Temppua voi sitten koristella kaikenlaisella kikkailulla, ja muutenkin mutkistaa — ainoa rajoitus on omat kortinkäsittelytaitosi.
Koska kortit eivät nopealla vilkaisulla ole missään erityisessä järjestyksessä, voit vilauttaa pakkaa katsojille. Kovin tarkkaa vilausta ei kannata antaa, sillä tarkempi katsoja huomaa kyllä, että punaiset ja mustat kortit vuorottelevat.
Historiaa
Järjestelmän julkaisi Wikipedian mukaan noin vuonna 1898 taikuri William Coffrin alias Si Stebbins kirjassaan Si Stebbins’ Card tricks and the Way He Performs Them. Idea on satoja vuosia vanha, mutta Stebbins teki sen tunnetuksi ja nimi tarttui. Stebbins itse kertoi oppineensa järjestelmän Salem Cid -nimiseltä taikurilta. Heikki ”Harha” Nevalan mukaan Stebbins käytti itse kuitenkin jotain toista järjestelmää.
Saksalaisen taikurin Hans-Christian Solkan kehittämä Si Stebbins Pro on mutkikkaampi versio samasta ideasta, joka tuottaa sekavamman näköisen pakan. Tätä pakkaa voi näyttää katsojille vapaammin, mutta useimmat Si Stebbins -temput toimivat sillä yhtä hyvin kuin alkuperäisellä pakalla.
Nimen muotoa Si Stebbens näkee joskus, mutta Stebbins on oikein.