Paskahousu

Luokka: Lyöntipelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , ,

Paskahousu ja valepaska ovat suosittuja suomalaisia korttipelejä. Peleistä on lukuisia erilaisia muunnelmia, eikä peliä varmastikaan pelata kahdessa eri porukassa samalla tavalla.

Pelin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelaaja, jolle jää viimeisenä kortteja käteen häviää ja on paskahousu.

Jako

Pelaajille jaetaan viisi korttia.

Pelin kulku

Pelaaja, jolla on eniten kolmosia kädessään, aloittaa. Jos useammalla pelaajalla on yhtä monta, pelin aloittaa se, joka on etukädestä alkaen ensimmäisenä. Jos kellään ei ole kolmosia, aloittaja menee nelosten mukaan ja niin edelleen.

Aloittaja lyö pöytään kolmosia. Seuraavan pelaajan on lyötävä päälle kortteja, jotka ovat vähintään yhtä suuria. Kuvakortteja saa pelata vain kahdeksikkojen tai suurempien korttien päälle.

Jos ei pysty pelaamaan sopivaa korttia, saa kääntää pakasta päällimmäisen kortin ja pelata sen pöytään, jos se sopii. Jos kortti ei sovi tai pelaaja ei muuten vain halua koettaa onneaan, hänen on nostettava koko pinkka käteensä. Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Pinon voi kaataa pelaamalla päälle kympin, jos pinon päällimmäinen kortti on 3-9 tai ässän, jos päällimmäinen kortti on J, Q tai K. Kaadettu pino laitetaan nurinpäin ja kaataja saa pelata uudestaan. Pakka kaatuu myös silloin, kun siihen tulee neljä samannumeroista korttia (paitsi kakkosia).

Kympit ja ässät pelataan aina yksitellen ja jos niitä pelaa tyhjään pöytään, seuraavan pelaajan on nostettava ne käteensä.

Kakkonen on erikoiskortti. Sen voi pelata minkä tahansa kortin päälle (paitsi ässän tai kympin, jotka on nostettava heti käteen), eikä kakkosen päälle saa pelata muuta kuin kakkosen.

Niin kauan kuin pakassa on kortteja, vuoron jälkeen pitää nostaa kortteja, kunnes kädessä on viisi korttia.

Peli päättyy, kun vain yhdellä pelaajalla on kortteja jäljellä. Hänestä tulee paskahousu.

Valepaska

Paskahousun muunnelmista tärkein ja monille se aito ja oikea paskahousu on valepaska. Siinä kortit pelataan kuvapuoli alaspäin ja pelaaja sanoo, mitä pelasi. Kuka tahansa saa tarkistaa, pelasiko pelaaja sitä, mitä sanoi. Jos pelaaja petkutti, hän joutuu nostamaan koko pinkan, mutta jos pinkassa oli sitä mitä pitikin, epäilijä nostaa. Rehdiksi osoittautunut pelaaja saa jatkaa, huijauksen jälkeen vuoroon tulee huijarista seuraava.

17 kommenttia

 1. Paskahousuissa on paljon eri sääntöjä kuten; tässä paskiksessa kuvakortin saa laittaa kasin tai ysin päälle, mutta joissakin saa pelata kuvakortin seiskan, kasin tai ysin päälle…

 2. Valepaskassahan on myös sit se että ei oo pakko lyödä heti kolmosta vaan voi pelata ihan minkä tahansa numerokortin 3-9 ihan alusta lähtien.

 3. Omassa porukassa on poikkeamana tällä sivulla esitettyyn valepaskan versioon, että korttien katsominen katkaisee aina lyöjän vuoron. Eli jos joku väittää lyoneensä vaikka neljä viitosta ja joku katsoo, niin lyöntivuoro vaihtuu vaikka lyöjä olisi oikeasti lyönyt nuo kaatokortit pöytään. Se kuka katsoo sen sijaan menettää vuoronsa jos on seuraava ja nostaa pöydän kortit. Jos ei ole seuraava, nostaa vain kortit.

 4. Pystyy laittamaan sillai että jos toinen lyö vikan kortin ja toine siihen kakkosen se joutuu nostaa ne.

 5. Miten on kakkosten laita, voiko niitä pelata kaikki kerrallaan vai vain yksi kerrallaan?

 6. Elmo, pelatkaa miten haluatte, minä ehkä sanoisin, että ne on pelattava yksitellen.

 7. Saako Valepaskassa nostaa pakan milloin vain itsellee

 8. Riippuu miten sovitaan, mutta kyllä minä sallisin.

 9. Valepaskassa on ehdottomasti voitava vastata kymppeihin ja ässiin vastaavilla korteilla. Muuten loppupelistä katoaa tunnelma kokonaan. Siinä on juuri koko valepaskan suola että juuri neljän kympin kaaduttua löytyy vielä kuudenteenkin kymppiin yksi kymppi päälle.

  Paskoina meillä on taas ollut aina pelkät mustat kakkoset. Punaiset otetaan pakasta pois tai ovat muuten vain tavallisia kakkosia ja kaatuvat jos pelaajilta löytyy neljä punaista kakkosta, niinkuin usein löytyy.

 10. Tässä meidän peliporukan säännöt tavalliseen paskahousuun (ei valepaskaan):

  Kakkosilla ei ole mitään erityisasemaa. Ne on kolmosia pienempinä pelin pienimmät kortit, ja toimii ihan samalla normaalilla tavalla kuin vaikka sanotaanko viitoset.

  Ainoat erityiskortit on meidän porukassa tavalliseen tapaan kaatokortit kymppi ja ässä, ja niitäkin voi meidän porukassa lyödä useamman joko pakkaan kerralla tai tyhjään pöytään kerralla. Pakka kaatuu tai seuraava joutuu nostamaan kaikki kaatokortit käteensä.

  Kuvakortteja saa meillä lyödä seiskan tai isompinumeroisen päälle.

  Joskus kun joku on joutunut nostamaan sopivan kortin puutteessa koko pelipakan käteensä jolloin hänelle on ehkäpä tullut neljä joitakin samanarvoisia kortteja ne hän saa pöydätä kerralla pois vuorollaan ja aina kun hän on lyönyt neljä samaa korttia pois tai kun joku on kaatanut pakan neljällä samanarvoisella kortilla tulee tälle pelaajalle aina uusi vuoro heti. Vasta kun hän ei enää kaada pakkaa kaatokorteilla tai neljällä samalla tai pöytää neljää samanarvoista tyhjään pöytään siirtyy vuoro seuraavalle.

 11. Eiko Aidossa Paskahousussa vain jaada viisi korttia ja laiteta paras kadesta poydalle? Isoin kortti voittaa. Tata tehdaan kunnes pakka on loppu ja kortit kadesta loppu.

 12. Elmo, me ollaan pelattu siten että monta kakkosta saa pelata samalla, mutta yleensä haluat pitää kakkosia kädessä pahan päivän varalle joten niitä ei kannata kaikkia pelata heti.

 13. Mun kaveriporukassa pelataan näin:

  Ensin kaikille laitetaan eteen 3 korttia nurinpäin, ja niiden päälle 3 korttia oikein päin. Sitten jaetaan kaikille vielä 3 korttia jotka saa katsoa mutta ei saa näyttää muille. Omista korteista voi halutessaan vaihtaa pöydällä oikein päin oleviin isommat kortit.

  Sitten kun peli alkaa, niin kysytään kellä on kolmosia, ja jos kellään ei ole, niin sitten kysytään onko nelosia. Eli se jolla on pieninpiä kortteja saa aloittaa laittamalla nyt vaikka sen kolmosen.

  Sitten meillä ei ole väliä minkä päälle laittaa kuvakortin kuhan ei ole ässä tai kymppi. Jos laittaa kakkosen niin sen päälle pitää laittaa omasta pakasta vielä joku kortti. Ässillä voi myös kaataa kaataa jos on 4, mutta kympeillä ei voi. (Koska kympithän kaataa yksin)

  Kuvakortit menee että ensin tulee J sitten Q ja lopuksi K.
  Jos kaataa kympillä niin sitten saa heti jatkaa laittamalla kortin.

  Jos sinulla ei ole pienenpää korttia, sanotaan nyt esimerkiksi että sinulla ei ole Q:ta pienenpää ja pakassa on vasta vaikka nelonen. Silloin saat laittaa Q:n nelosen päälle, mutta jos pakasta tulee pienenpi niin sen saa vaihtaa jos on nopea.
  Meillä saa laittaa myös monta kakkosta pääleäin kuhan laittaa viimeisen kakkosen päälle sitten vielä jonkun, mutta tottakai kakkosella voi tietty voittaakkin :D.

  Joo siis varmaan vähä epäselvät säännöt mutta mä yritin :))

 14. Onko kukaan pelannut viittä sataa ja osais neuvoa sääntöjä

 15. Olen kyllä kuullut tuosta pelistä, mutta pelannut ainakin kerran, vain ajankuluksi.

 16. Vale-paskahousu on aivan hillittömän kuumottava peli! Kouluaikaan pelattiin sitä paljon ja isolla porukalla. Pelissä saattoi olla kuusi tai jopa seitsemän pelaajaa. Lisämausteen peliin antoi se, että pelattiin kahdella pakalla. Kuka uskalti mennä katsomaan seitsemännen kakkosen jälkeen paksua pakkaa..

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.