Seiska

Luokka: Eroon korteista
Pakka:
Pelaajamäärä: , , , ,

Seiska, joka tunnetaan myös nimellä ruotsalainen rommi, on yksinkertainen peli, joka on perusrunkona monenlaisille muunnelmille. Pelistä on kehitetty muun muassa UNO, yksi suosituimmista kaupallisista korttipeleistä.

Yksi varhaisimmista kaupallisista versioista on jo vuonna 1935 ilmestynyt Whot!, josta on sittemmin tullut Nigerian kansallispeli. Englanniksi seiska tunnetaan erikoista kyllä nimellä crazy eights ja erikoisasemassa ovat seiskojen sijasta kahdeksikot.

Pelin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Korjaus kirjaan

Kirjassa on pisteenlaskun kohdalla sattunut pieni virhe, tekstistä puuttuu osa. Ässien pistearvo on -14, seiskojen -25, muiden numeroarvonsa mukaisesti (kuvat -11, -12 ja -13).

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät päästä eroon korteistaan.

Jako

Pelaajille jaetaan seitsemän korttia. Jos pelaajia on runsaasti, kuusi tai enemmän, kannattaa käyttää kahta pakkaa.

Umpipakan päällimmäinen kortti käännetään auki poistopakan aluksi. Jos tämä kortti on seiska, sujauttakaa se jonnekin pakan keskelle ja kääntäkää tilalle uusi kortti.

Pelin kulku

Etukäsi aloittaa pelaamalla poistopakkaan kortin, joka on samannumeroinen tai samaa maata kuin poistopakan päällimmäinen kortti. Sen jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle myötäpäivään.

Jos pelaaja ei voi tai ei halua pelata, hänen on nostettava pakasta kortteja, kunnes pystyy pelaamaan poistopakkaan sopivan kortin. Korttipelit ja pasianssit -kirjan mukaan kortteja nostetaan korkeintaan viisi, Korttipelit.net-sivujen mukaan korkeintaan kolme, ulkomaisten lähteiden mukaan tarvittaessa niin kauan kunnes pakka loppuu. Valitkaa itse sopiva.

Seiskat ovat joka tapauksessa jokereita. Seiskan saa pelata aina ja seiskan pelaamisen jälkeen pelaaja nimeää maan, jota seuraavan pelaajan on pelattava.

Korttipelit.net:n säännöissä myös ässillä on erikoismerkitys. Ässä pelataan normaalisti sääntöjen mukaan (eli toisen ässän tai samaa maata olevan kortin päälle) ja peli jatkuu siitä tavalliseen tapaan, mutta seuraavan pelaajan on nostettava kolme korttia vaikka pystyisikin pelaamaan sopivan kortin.

Jos pakka loppuu, pelatut kortit viimeiseksi pelattua lukuunottamatta sekoitetaan uudeksi nostopakaksi.

Pisteenlasku

Peli päättyy, kun joku pelaa viimeisen korttinsa. Hän voittaa. Jos haluatte laskea pisteitä, muut saavat miinuspisteitä kädessään olevien korttien numeroarvon mukaisesti (ässät ovat -14, seiskat ovat -25).

Peli voi päättyä myös siihen, että kukaan ei pysty pelaamaan sopivaa korttia viimeksi pelatun kortin päälle. Silloin tulee tasapeli. Jos laskette pisteitä, pelaaja, jolla on vähiten pisteitä kädessään jää nollille ja muut laskevat, kuinka paljon enemmän pisteitä heillä on ja menettävät erotuksen verran.

Muunnelmia

Peliä voi muunnella lähes rajattomasti. Korteille voi keksiä lisäsääntöjä – esimerkiksi kuningattaret voivat vaihtaa pelin kulkusuuntaa ja kympin pelaamisen jälkeen hypätään seuraavan pelaajan yli, kuten UNOssa.

Hauska muunnelma on myös bartok, jossa jaon voittaja keksii peliin aina uuden säännön. Säännöt voivat liittyä kortteihin – jos pelaat kuutosen, nosta kuusi korttia – tai johonkin aivan muuhun. Hauska on vaikkapa sääntö, joka kieltää jonkun tietyn sanan tai sormella osoittamisen. Vain mielikuvitus ja kierous on rajana.

Viime vuosina on yleistynyt sellainen pelitapa, jossa sääntöjä ei saa kertoa uusille pelaajille. Ne on opeteltava pelaamalla. Kokeneet pelaajat kertovat kyllä auliisti, milloin sääntöjä on rikottu ja jakelevat sakkokortteja. Mao ja saksalainen mau-mau ovat esimerkkejä tällaisista peleistä.

5 kommenttia

  1. Pelin lopetus;yhdellä pelaajista on kädessään yksi kortti, ässä , se on samaa maata,jonka edellinen pelaaja on lyönyt.Voiko ässän lyönyt pelaaja lyödä viimeisenä korttina ässän pöytään,jolloin muut pelaajat joutuvat nostamaan yhden kortin,mutta kun ässällä ei saa lopettaa on ässän lyönyt pelaajan nostettava pakasta (enint.3 kpl)ja lyötävä ässän päälle yksi samaa maata oleva norm.kortti.

  2. Kari, minä en ole kuullut sellaisesta säännöstä, että ässällä ei saisi lopettaa. En siis osaa kommentoida siitä mitään. Minun nähdäkseni ässän saa pelata viimeisenä korttina, jolloin peli päättyy, eikä kukaan enää nosta kortteja.

  3. Muistan kanssa pelanneeni tätä niin, että ässällä ja seiskalla ei saa lopettaa peliä, ja pelaaja joka lyö toiseksi viimeisen korttinsa, on hänen huudettava ”lappu”, jos ei niin tee, on hänen nostettava kolme korttia. Ja jos pöydässä on esim. patakolmonen, sen päälle saa niputtaa useamman kolmosen tai esim. Patavitosen ja ruutuvitosen niin että maa vaihtuu.

    Myös kahdella ja kolmella pakalla ollaan tätä pelattu niputus säännöllä. Hauskaa lyödä viisi ässää ja seuraava joutuu nostamaan 15 korttia

  4. Kuinkas sitä on tavattu perinteisesti toimia tilanteessa kun nostopakka loppuu: Pelata loppuun käsikorteilla vai kääntää poistopakka uudeksi nostopakaksi?

  5. Täydensin sääntöihin puuttuvan kohdan: pakan loppuessa pelatut kortit sekoitetaan uudeksi nostopakaksi.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.