Luokka: Eroon korteista
Pakka: 52 korttia
Pelaajamäärä: 2, 3, 4, 5, 6, 7
Seiska, joka tunnetaan myös nimellä ruotsalainen rommi, on yksinkertainen peli, joka on perusrunkona monenlaisille muunnelmille. Pelistä on kehitetty muun muassa UNO, yksi suosituimmista kaupallisista korttipeleistä.
Yksi varhaisimmista kaupallisista versioista on jo vuonna 1935 ilmestynyt Whot!, josta on sittemmin tullut Nigerian kansallispeli. Englanniksi seiska tunnetaan erikoista kyllä nimellä crazy eights ja erikoisasemassa ovat seiskojen sijasta kahdeksikot.
Pelin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.
Korjaus kirjaan
Kirjassa on pisteenlaskun kohdalla sattunut pieni virhe, tekstistä puuttuu osa. Ässien pistearvo on -14, seiskojen -25, muiden numeroarvonsa mukaisesti (kuvat -11, -12 ja -13).
Pelin tavoite
Pelaajat yrittävät päästä eroon korteistaan.
Jako
Pelaajille jaetaan seitsemän korttia. Jos pelaajia on runsaasti, kuusi tai enemmän, kannattaa käyttää kahta pakkaa.
Umpipakan päällimmäinen kortti käännetään auki poistopakan aluksi. Jos tämä kortti on seiska, sujauttakaa se jonnekin pakan keskelle ja kääntäkää tilalle uusi kortti.
Pelin kulku
Etukäsi aloittaa pelaamalla poistopakkaan kortin, joka on samannumeroinen tai samaa maata kuin poistopakan päällimmäinen kortti. Sen jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle myötäpäivään.
Jos pelaaja ei voi tai ei halua pelata, hänen on nostettava pakasta kortteja, kunnes pystyy pelaamaan poistopakkaan sopivan kortin. Korttipelit ja pasianssit -kirjan mukaan kortteja nostetaan korkeintaan viisi, Korttipelit.net-sivujen mukaan korkeintaan kolme, ulkomaisten lähteiden mukaan tarvittaessa niin kauan kunnes pakka loppuu. Valitkaa itse sopiva.
Seiskat ovat joka tapauksessa jokereita. Seiskan saa pelata aina ja seiskan pelaamisen jälkeen pelaaja nimeää maan, jota seuraavan pelaajan on pelattava.
Korttipelit.net:n säännöissä myös ässillä on erikoismerkitys. Ässä pelataan normaalisti sääntöjen mukaan (eli toisen ässän tai samaa maata olevan kortin päälle) ja peli jatkuu siitä tavalliseen tapaan, mutta seuraavan pelaajan on nostettava kolme korttia vaikka pystyisikin pelaamaan sopivan kortin.
Jos pakka loppuu, pelatut kortit viimeiseksi pelattua lukuunottamatta sekoitetaan uudeksi nostopakaksi.
Pisteenlasku
Peli päättyy, kun joku pelaa viimeisen korttinsa. Hän voittaa. Jos haluatte laskea pisteitä, muut saavat miinuspisteitä kädessään olevien korttien numeroarvon mukaisesti (ässät ovat -14, seiskat ovat -25).
Peli voi päättyä myös siihen, että kukaan ei pysty pelaamaan sopivaa korttia viimeksi pelatun kortin päälle. Silloin tulee tasapeli. Jos laskette pisteitä, pelaaja, jolla on vähiten pisteitä kädessään jää nollille ja muut laskevat, kuinka paljon enemmän pisteitä heillä on ja menettävät erotuksen verran.
Muunnelmia
Peliä voi muunnella lähes rajattomasti. Korteille voi keksiä lisäsääntöjä – esimerkiksi kuningattaret voivat vaihtaa pelin kulkusuuntaa ja kympin pelaamisen jälkeen hypätään seuraavan pelaajan yli, kuten UNOssa.
Hauska muunnelma on myös bartok, jossa jaon voittaja keksii peliin aina uuden säännön. Säännöt voivat liittyä kortteihin – jos pelaat kuutosen, nosta kuusi korttia – tai johonkin aivan muuhun. Hauska on vaikkapa sääntö, joka kieltää jonkun tietyn sanan tai sormella osoittamisen. Vain mielikuvitus ja kierous on rajana.
Viime vuosina on yleistynyt sellainen pelitapa, jossa sääntöjä ei saa kertoa uusille pelaajille. Ne on opeteltava pelaamalla. Kokeneet pelaajat kertovat kyllä auliisti, milloin sääntöjä on rikottu ja jakelevat sakkokortteja. Mao ja saksalainen mau-mau ovat esimerkkejä tällaisista peleistä.
Pelin lopetus;yhdellä pelaajista on kädessään yksi kortti, ässä , se on samaa maata,jonka edellinen pelaaja on lyönyt.Voiko ässän lyönyt pelaaja lyödä viimeisenä korttina ässän pöytään,jolloin muut pelaajat joutuvat nostamaan yhden kortin,mutta kun ässällä ei saa lopettaa on ässän lyönyt pelaajan nostettava pakasta (enint.3 kpl)ja lyötävä ässän päälle yksi samaa maata oleva norm.kortti.
Kari, minä en ole kuullut sellaisesta säännöstä, että ässällä ei saisi lopettaa. En siis osaa kommentoida siitä mitään. Minun nähdäkseni ässän saa pelata viimeisenä korttina, jolloin peli päättyy, eikä kukaan enää nosta kortteja.
Muistan kanssa pelanneeni tätä niin, että ässällä ja seiskalla ei saa lopettaa peliä, ja pelaaja joka lyö toiseksi viimeisen korttinsa, on hänen huudettava ”lappu”, jos ei niin tee, on hänen nostettava kolme korttia. Ja jos pöydässä on esim. patakolmonen, sen päälle saa niputtaa useamman kolmosen tai esim. Patavitosen ja ruutuvitosen niin että maa vaihtuu.
Myös kahdella ja kolmella pakalla ollaan tätä pelattu niputus säännöllä. Hauskaa lyödä viisi ässää ja seuraava joutuu nostamaan 15 korttia
Kuinkas sitä on tavattu perinteisesti toimia tilanteessa kun nostopakka loppuu: Pelata loppuun käsikorteilla vai kääntää poistopakka uudeksi nostopakaksi?
Täydensin sääntöihin puuttuvan kohdan: pakan loppuessa pelatut kortit sekoitetaan uudeksi nostopakaksi.
Olen myös pelannut siten että jos lyö ässän pöytään niin kaikki muut pelaajar nostavat yhden kortin. Ja myös niin että jokerit ovar mukana ja toimivat samalla lailla kun seiskat. Mutta jos ei ole sopivaa korttia meillä on pelattu niin että nostaa yhden kortin ja jos se ei sovi niin vuoro siirtyy seuraavalle.
Eilen pelasin ulle vierasta versiota että jos pöydässä on esim hertta viisi niin joku voi laittaa päälle samanarvoisia kortteja niin monta kun on, kunhan alin on samaa maata, eli tässä tapauksessa hertta. Esim hertta viitosen päälle voisi laittaa esim hertta kymppi ja patakymppi samaan aikaan niin että patakymppi jää päällimmäiseksi. Mielestäni tämä ei ole oikea tapa?
Kaj, seiskan kohdalla ei oikein voi puhua oikeasta tai väärästä tavasta pelata, tästä kun on aivan rajattomasti muunnelmia. Tuo mainitsemasi sääntö löytyy Pagatin Crazy Eights -sääntöjen muunnelmalistasta, mikä tarkoittaa että se on hyvin tavanomainen muunnelma. Muunnelma se on, toki, mutta kyllä niinkin voi pelata.
1. Korttipeli.infon ( https://korttipeli.info/seiska/ ) mukaan, kun nostaa kortteja pakasta, niin jos sieltä tulee seiska, niin sitä ei saisi pantata. Sä et kuitenkaan ole mitään tämmöisestä kirjoittanut, että onko näin? Jos on noin, niin jos kortteja nostaessa seiska on ensimmäinen, niin saako silti nostaa vielä toisen ja kolmannen kortin, jos haluaa?
2. Samaisen sivuston mukaan, jos pelaaja lyö ässän, niin muiden on nostettava kortti. Olen itsekin pelannut niin. Myös tuo ensimmänen kommentoija mainitsee tuon säännön, mutta et korjaa tai kommentoi tuota sääntöä. Onko tuo siis sääntö? Jos on, niin olen pelannut myös niin, että kortin lyönnin lisäksi vastustaja(t) menettää vuoronsa eli ässän lyöjä lyö vielä toisen kortin. Itse asiassa tuo ensimmäinen kommentoija sanoo tuonkin epäsuorasti. Onko tuokin sääntö vai olemmeko pelanneet jotain muunnelmaa?
3. Ässistä puheenollen jos umpipakasta käännettävä kortti on ässä niin mitä tapahtuu? Nostaako ensimmäinen pelaaja kortin ja mahdollisesti menettää vuoronsa vai nostaako kaikki vai mitä?
4. Tässä kirjoituksessasi sanotaan näin ”Jos pakka loppuu, pelatut kortit viimeiseksi pelattua lukuunottamatta sekoitetaan uudeksi nostopakaksi.” Siinä sanotaan myös näin ”Peli voi päättyä myös siihen, että kukaan ei pysty pelaamaan sopivaa korttia viimeksi pelatun kortin päälle.” Miten tuo on mahdollista, jos kerran pelatut kortit sekoitetaan uudeksi nostopakaksi vanhan loputtua? Toisin sanottuna nostopakka on loputon eli aina tulee vastaan sopiva kortti, vaikka joutuisikin vähän odottamaan.
5. Olet laittanut tuonne ylös, että tätä peliä voi pelata 2, 3, 4, 6 ja 7 pelaajaa. Oletko vahingossa skipannut 5:n vai miksi sitä ei voi pelata viidestään, mutta kuudestaan ja seitsemästään voi?
6. Olet tässä kirjoituksessasi maininnut korttipelit.net-sivuston, mutta tuo sivusto on ainakin visuaalisesti surkea. Siinä ei ole ainakaa hakukenttää tai linkkiä listaan sen sivuston korttipeliohjeista. Onko tuo varmasti lähteenä käyttämäsi sivusto?
7. Wikipediassa sanotaan, että seiskan päälle ei saa laittaa toista seiskaa. Pitääkö tämä paikkansa? Siellä puhutaan myös päällystyssäännöstä: ”Pelaaja voi halutessaan ’päällystää’ ässän. Päällystäessä ässän päälle laitetaan saman värinen mikä vaan kortti. Tällöin muut pelaajat joutuvat nostamaan pakasta yhden kortin. Ilman päällystystä muiden ei tarvitse nostaa korttia. Ässän voi päällystää vain yhdellä kortilla, ei esim. toisella ässällä.” Onko tämäkin oikea sääntö? Muokkaushistoriassa näkyy kyllä, että sivua on muokannut todella moni IP, että voi olla väärää tietoa, mutta kysyn nyt silti.
Ensinnäkin: seiska lienee yksi maailman muunnelluimmista korttipeleistä. David Parlett on sanonut ”Crazy Eights is not so much a game as a basic pattern of play on which a wide variety of changes can be rung. Anyone can invent new rules for it, and combine them with old rules to produce a version that can be explored for fun and then changed again when new ideas come up”.
En siis kommentoi mitään noita sääntömuunnelmia, koska sitä ne ovat: muunnelmia. Seiskasta ei ole olemassa mitään oikeita sääntöjä, tässä jos missä jokainen tapa pelata peliä on ihan yhtä lailla oikein, kunhan pelaajilla on kivaa. Kun kysyt ”Onko tuokin sääntö vai olemmeko pelanneet jotain muunnelmaa?”, vastaus on aina että olette pelanneet muunnelmaa, koska mitään alkuperäistä oikeaa tapaa pelata seiskaa ei enää ole olemassa (sellainen saattoi olla hetken aikaa 1930-luvulla).
Nykyään monia seiskan sukuisia pelejä on sitä paitsi tapana pelata niin, että sääntöjä ei missään nimessä saa kertoa uusille pelaajille, vaan ne täytyy oppia sitä mukaa, kun niiden rikkomisesta sakotetaan…
Siispä kohtiin 1, 2, 3 ja 7 todettakoon, että aivan varmasti noinkin voi pelata, tai sitten voi olla pelaamatta. Voi olla, että joku on omia kotisääntöjään Wikipediaan lisäillyt, päällystyssäännöstä en ole muualla kuullut, joten vaikea sanoa, miten yleinen se on.
Kohdasta 4 en osaa sanoa, missä tilanteessa noin voisi käydä. Tuo on David Parlettin crazy eights -säännöistä peräisin ja luotan siihen, että Parlett on sen jostain syystä sääntöihin kirjannut. Voihan olla, että se on jotain hyvin harvinaista poikkeustilannetta varten.
Joo, voi pelata viidellä, viisinpelitägi on vain jäänyt lisäämättä.
Korttipelit.net oli aikoinaan erittäin hyvä, mutta sitten Cristian Seres myi sen nettikasinomarkkinoijille ja se meni tärviölle.
Meidän suvussa nähtävästi peliä pelattu ihan erilaisilla säännöillä, jo viidessä sukupolvessa tai sitten pelataan jotain unholaan jäänyttä varianttia.
Meidän pelissä jaetaan viisi korttia. Ässällä kaikki nostaa yhden kortin ja seiskalla vaihdetaan maata. Edellä mainituilla korteilla ei saa lopettaa peliä eikä saa näitä kortteja saa laittaa päällekäin. Jos ei löydy sopivaa korttia, silloin nostetaan kolme korttia. Kun on viimeinen kortti kädessä, silloin sanotaan ” Lappu ”. Jos pakka loppuu kesken, tehdään uudet työt. Peliä pelataan siihen asti kunnes, jollain pelaajalla on 200 pistettä.
Korttien arvot:
2-6 ja 8-9 = 5 pistettä
7 = 50 pistettä
10, jätkä, akka ja kurko = 10 pistettä
Ässät = 15 pistettä.