3-4 pelaajaa, 36 korttia. Sveitsissä pelataan runsaasti jassia monissa eri muodoissa. Tässä on pieni pikakatsaus sveitsiläisen jassin erityispiirteisiin. Esittely, ei sääntöjä.
Avainsana: Jassit
Jassit, avioliittopelien suurin ryhmä, ovat Sveitsissä tavattoman suosittuja – niin suosittuja, että nykyisin sveitsiläiset pelikortit tunnetaan jass-kortteina ja mitä tahansa peliä korteilla pelataankin, käytetään verbiä jassen. Esimerkiksi karnöffelin moderni variaatio kaiserspiele tunnetaan nykyisin nimellä kaiserjass, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä jassin kanssa.
Aidot jass-pelit tunnistaa valteistaan. Korkein valtti on sotilas (jass-pakalla pelattaessa under), jass tai puur, joka on arvoltaan 20 pistettä. Toiseksi korkein valtti on yhdeksikkö, menel tai nel, arvoltaan 14 pistettä. Menel-nimessä kuuluu kaikuja ombresta, jossa toiseksi korkein valtti on nimeltään manille. Monissa jasseissa voi myös ilmoittaa jaon alussa kädessään olevia yhdistelmiä pisteitä saadakseen
Alunperin jassit ovat Alankomaista, mutta erityistä suosiota ne nauttivat Sveitsissä. Sinne ne saapuivat hollantilaisten palkkasoturien mukana 1700-luvun lopulla. Jassit ovat myös juutalaisten suosiossa ja he ovatkin levittäneet jasseja ja erityisesti clobyoshia eri puolille maailmaa. Klaverjas on Alankomaissa suosittu, belote taas yksi suosituimmista peleistä Ranskassa.
Sveitsiläiset ovat kehitelleet jassejaan moneen suuntaan. Tuloksena on kiehtova valikoima erilaisia pelejä. Mittlere-jassissa ja sen nelinpelimuodossa molotowissa esimerkiksi on tavoitteena kerätä joko eniten tai vähiten pisteitä, mutta välttää keskelle jäämistä. Coiffeur-schieber yhdistää jassiin jatsia: peliä pelataan 30 jakoa, joiden aikana kukin pelaaja pelaa jonkun kymmenestä sitoumuksesta. Parhaiten kunkin sitoumuksen pelannut pelaaja voittaa keppejä, huonoiten pelannut taas perunoita. Eniten keppejä kerännyt pelaaja vie lopulta voiton.
Differenzler-jassissa pelaajat ilmoittavat pistemäärän, jota tavoittelevat. Tämän pelin suosiota on kasvattanut sveitsiläinen tv-ohjelma, jossa sitä pelataan viikottain. Lauantain alkuillassa näytettävä Samschtig Jass pyörii Sveitsin televisiossa tätäkin kirjoittaessani ja ohjelmassa vierailee muun muassa tuore miss Sveitsi. Jass-mestarille on luvassa noin 10000 euron pääpalkinto.
Klaverjas
4 pelaajaa pareittain, 32 korttia. Suositussa alankomaalaisessa jass-pelissä voi tienata bonuspisteitä, mikäli tikkeihin muodostuu suoria tai neljä samaa -settejä. Esittely, ei sääntöjä.
Belote
2-4 pelaajaa, 32 korttia. Ranskan suosituimpiin korttipeleihin kuuluva belote on jass-peli, jossa tehdään yhdistelmiä ja yritetään voittaa tikeistä arvokortteja. Peli on parhaimmillaan neljän paripelinä.
Klaberjass
2 pelaajaa, 32 korttia. Klaberjass, bela tai clobyosh on levinnyt pääasiassa juutalaisten keskuudessa niin, että se tunnetaan kansainvälisesti. Se onkin kelpo kaksinpeli. Esittely, ei sääntöjä.