3–4 pelaajaa, 54 kortin tarok-pakka. Slovenialainen tarok on hienostunut pistetikkipeli, joka on parhaimmillaan neljällä pelaajalla vaihtuvin parein pelattuna. Peli on helpompi oppia kuin monimutkaisimmat tarot-pelit, mutta tarjoaa silti paljon päänvaivaa pelaajille.
Avainsana: Pistetikkipelit
Pistetikkipeleissä korteilla on tietty pistearvo. Peleissä pyritään usein keräämään mahdollisimman paljon pisteitä tai vastaavasti välttää pisteiden keräämistä. Joissain peleissä esiintyy myös tikkien määrään liittyviä tavoitteita, kuten kaikkien tikkien kerääminen.
Vanhimmassa tunnetussa tikkipelissä karnöffelissä ei tunneta pisteitä. Sen sijaan kymmenisen vuotta nuorempi tarot on jo pistetikkipeli. Keksivätkö tarotin kehittäjät siis sekä valtit että pistetikkipelit? Se on mahdollista. Toisaalta on mahdollista, että varhaisissa tikkipeleissä tavoitteena on ollut yksinkertaisesti voittaa kortteja – sanalle ”tikki” ei ole olemassa varhaista vastinetta. Kenties ei-pistetikkipeleissä onkin arvottomien korttien sijasta kortteja, joiden kaikkien pistearvo on yksi tai 1/n, missä n on pelaajien määrä.
Kaikki pelit eivät kuitenkaan toimi pisteiden kanssa tarotin tavoin, joten on syytä arvella, että muitakin keksijöitä on. Esimerkiksi trappola on ollut alusta pitäen pistetikkipeli – pelin varhaisin maininta on vuodelta 1520 – mutta alunperin pelissä ei ollut valttia. Olisiko siihen lainattu tarotista pisteet, mutta ei valttia?
Joka tapauksessa pistetikkipelit ovat varmasti eurooppalainen keksintö, sillä niitä ei tunneta Persian ja Intian pelikulttuureissa. Pistetikkipelien puuttuminen englantilaisesta korttipeliperinteestä puolestaan osoittaa, että pistetikit keksittiin niin myöhään, että britit olivat ehtineet jo omaksua pisteettömät pelit.
Pistetikkipeleihin liittyy lähes aina lyhyellä pakalla pelaaminen. Useimpia pistetikkipelejä pelataan lyhennetyllä 40 tai 36 kortin pakalla, jotka ovat sittemmin lyhentyneet jopa 32 tai 24 korttiin. Tarotit ovat merkittävin poikkeus. Pistetikkipelit ovat ilmeinen ehdokas pakkojen lyhentymisen syyksi. Kun pisteet keskittyvät kuvakortteihin, arvottomilla numerokorteilla pelaaminen on tylsää. Kun numerokortit siivotaan pakasta pois, päästään arvokortteihin nopeammin käsiksi. Lyhyen pakan pelien puuttuminen Englannista on selvä todiste tämän yhteyden puolesta.
Anarchy
3-5 pelaajaa, 52 korttia. Anarchy on omaperäinen tikkipeli, jossa kortit pelataan yhtä aikaa ja mukana on pommeja heittelevä anarkisti.
Kinko (kingi)
3-5 pelaajaa, 52 korttia. Kinko tai kingi on kokoelmapeli, jossa pelataan erilaisia laistokierroksia ja valttikierroksia. Parhaiten miinuksia vältellyt ja pisteitä kerännyt voittaa.
Zheng Fen
3-6 pelaajaa, 52 korttia. Kiipeämispeliä ja pistetikkipeliä yhdistävässä zheng fenissä pitää päästä eroon korteistaan ja kerätä samalla paljon pisteitä. Esittely, ei sääntöjä.
Tantony
3-4 pelaajaa, 36 tai 52 korttia. Tantony on ovela tikkipeli, jossa tikin voittaja saa valita, kenelle tikki menee. Pelaajat saavat pelin aikana kiinteän määrän tikkejä, joten huonot on heitettävä muille. Esittely, ei sääntöjä.
Roque
4 pelaajaa pareittain, 52 korttia. Iranilainen roque on helppo pistetikkipeli, joka muistuttaa amerikkalaista Rook-peliä. Esittely, ei sääntöjä.
Ranskalainen tarot
3-5 pelaajaa, 78 kortin tarot-pakka. Ranskalainen tarot on nykyään suosituin tarot-korteilla pelattava korttipeli, peli nauttii Ranskassa laajaa suosiota. Se on hieman omaperäinen tarot-peliksi, mutta silti melko helppo oppia.
Napoleon
5 pelaajaa, 52 korttia. Pataässä on kovin kortti tässä suositussa japanilaisessa pistetikkipelissä, jossa pelaajat yrittävät jahdata kuvakortteja. Esittely, ei sääntöjä.
Tressette
3-4 pelaajaa, 40 korttia. Tressette on yksi Italian suosituimpia pelejä. Se on harvinainen valtiton pistetikkipeli. Kolminpelinä se tunnetaan nimillä terziglio tai calabresella. Esittely, ei sääntöjä.
Stovkahra
4 pelaajaa pareittain, 32 korttia. Historiallisen trappola-pelin elävä muoto löytyi Romanian Baanaatista. Stovkahra on kiehtova pistetikkipeli neljälle. Esittely, ei sääntöjä.