Tarock-kortit

Alunperin tarot-kortit — italialainen keksintö, jota jalostettiin Ranskassa — käyttivät italialaisia maita: kupit, kolikot, miekat ja sauvat. Jossain vaiheessa Italian ulkopuolella asuvat kortinpelaajat kuitenkin halusivat kortteihin itselleen tutummat ranskalaiset maat eli padan, hertan, ristin ja ruudun.

Tällaisten korttien tuotanto alkoi 1700-luvun puolivälissä, ilmeisesti Saksassa. Osittain syyt olivat taloudellisia — samalla vaivalla painaa tavallisia korttipakkoja ja tarot-kortteja, tarot-kortteihin tarvitaan vain lisäksi tarokit ja ratsut.

Eläintarokit ja cego-kortit

Valtteihin kuvattiin allegoristen aiheiden sijasta alkuun eläinhahmoja. Tämän pakan keksi kenties müncheniläinen kortintekijä A.B. Göbl ja joka tapauksessa Göbl valmisti paljon tällaisia pakkoja. Kortit levisivät pian Alsaceen, Belgiaan, muihin Saksan valtioihin, Luxemburgiin, Ruotsiin ja Venäjälle — vaan mitenköhän oli Suomen laita?

Eläintarokit eivät osoittautuneet pitkäikäisiksi, vaikka malli elääkin yhä cego-korttien muodossa. Cego on harvinainen tarock-peli, ainoa jota Saksassa nykyään pelataan. Cego-kortteja, joissa on eläinkuvioiset valtit, valmistaa yhä ainakin ASS. Cego-pakka on lyhyt 54 kortin pakka, mutta alunperin eläintarokit olivat täysiä 78 kortin pakkoja.

Itävaltalaiset tarockit

[singlepic id=29 w=320 h=240 float=right]1800-luvun puolivälin aikoihin Itävallassa kehitettiin myös uusi malli tarock-korteille. Sitä kutsutaan itävaltaiseksi tarockiksi tai nimellä ”Industrie und Glück”, valtin numero 2 tekstin mukaan. Tästä viehättävästä pakasta on muutamia eri malleja, joista viimeisintä valmistaa yhä ainakin Piatnik. Valttien kuvat ovat kauniita, mutta valitettavasti pakassa ei ole täysin sorruttu nykyajan kotkotuksiin — kuva- ja numerokorteista puuttuu kulmaindeksit. Onneksi kuvat sentään erottaa selvästi toisistaan ja numerokorteilla ei tällä pakalla pelattavissa peleissä ole liiemmin merkitystä.

Pakkaa käytetään itävaltalaisten tarock-pelien pelaamiseen. Näitä pelejä pelataan aina lyhennetyllä pakalla, joten tässäkin pakassa on vain 54 korttia: täysi sarja valtteja, mutta maakorteista vain kuvat ja neljä arvokkainta numerokorttia. Ne ovat punaisissa maissa kortit 1-4 ja mustissa maissa kortit 10-7. Pakkoja on myös vuosien varrella tehty unkarilaisten tarokinpelaajien tarpeisiin vielä tiivimpinä 42 kortin pakkoina, joissa kussakin maassa on vain yksi numerokortti.

Perinteisten kuva-aiheiden lisäksi on olemassa paljon pakkoja, joissa valtteihin on kuvattu esimerkiksi paikallisia nähtävyyksiä tai jotain muuta mielenkiintoista. Piatnikin Edition-sarjassa on julkaistu useita historiallisia pakkoja uusintalaitoksina.

Jos tällaiset kortit kiinnostavat, Pelikorttikaupasta löytyy Piatnikin laadukasta tarock-pakkaa.

Kuvia

[nggallery id=5]

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.