Canasta

Luokka: Rommipelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , ,

Eteläamerikkalaista alkuperää oleva canasta oli 1950-luvun alussa huikean suosittu – kenties suurin korttipelivillitys ennen nykyistä pokeribuumia. Sittemmin pelin suosio on hiipunut, mutta Suomessakin toimii yhä aktiivinen pelille omistautunut yhdistys, Suomen Canastaliitto.

Canasta on pääasiassa neljän hengen paripeli, mutta peli toimii oivallisesti myös kaksinpelinä ja jonkuntasoinen kolminpelimuunnelmakin on olemassa. Tässä esitetään ensin tavallisimmat nelinpelisäännöt Suomen Canastaliiton sääntöjen mukaisesti.

Löydät pelin säännöt myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Parit tavoittelevat 5 000 pistettä tekemällä pöytäyksiä ja etenkin canastoja. Canasta on seitsemän samannumeroisen kortin setti.

Kakkoset (ja jokerit) ovat jokereita. Kolmosilla on erikoismerkitys, eikä niitä voi pelata yhdistelmiin. Korteilla on seuraavat pistearvot: punaiset kolmoset 100 pistettä, jokerit 50 pistettä, ässät ja kakkoset 20 pistettä, K, Q, J, 10, 9 ja 8 10 pistettä ja 7, 6, 5, 4 ja mustat kolmoset 5 pistettä.

Jako

Sekoittakaa pakka (kaksi täyttä pakkaa ja neljä jokeria; ei haittaa, jos pakkojen taustat ovat eriväriset) erittäin huolellisesti. Pakka kuuluu myös nostaa. Pelaajille jaetaan 11 korttia yksi kerrallaan. Seuraava kortti käännetään kuvapuoli ylöspäin poistopakan eli avopakan ensimmäiseksi kortiksi.

Jos kääntökortti on jokeri, kakkonen tai punainen kolmonen, se käännetään poikittain avopakkaan ja päälle käännetään umpipakan seuraava kortti. Tätä jatketaan tarvittaessa enemmänkin, kunnes avopakan päällä on joku muu kortti kuin jokeri, kakkonen tai punainen kolmonen. Myös mustan kolmosen päälle kuuluu kääntää uusi kortti, mutta mustaa kolmosta ei käännetä poikittain.

Ensimmäisellä vuorollaan pelaajat pelaavat käsistään kaikki punaiset kolmoset pöydälle kuvapuoli ylöspäin ja nostavat umpipakasta yhtä monta korttia tilalle. Jos umpipakasta nousee punaisia kolmosia, nekin pöydätään ja korvataan uusilla korteilla.

Pelin kulku

Etukäsi aloittaa. Vuorossa on kolme vaihetta: nosto, pöytäys ja heitto.

Nosto

Vuoronsa aluksi pelaaja nostaa umpipakan päällimmäisen kortin tai koko avopakan. Avopakan saa nostaa, jos käyttää sen päällimmäisen kortin välittömästi pöytäykseen kahden tai useamman samannumeroisen kortin (tai jokerin) kanssa. Avopakan saa ottaa myös silloin, jos sen päällimmäisen kortin voi pelata oman joukkueen pöytäykseen.

Avopakka on lukittu, jos

  • pari ei ole vielä tehnyt avauspöytäystä
  • avopakassa on jokeri tai kakkonen
  • avopakan päällä on jaossa sinne jäänyt punainen kolmonen

Lukitun pakan saa nostaa vain, jos pystyy pöytäämään päällimmäisen kortin kahden kädestä löytyvän samanarvoisen luonnollisen (ei-jokerin) kortin kanssa.

Pitäkää kaikki jokerit ja kakkoset avopakassa poikittain, niin ne näkee, vaikka pakassa olisi muita kortteja pakan lukitsevan jokerikortin päällä.

Pelaaja, jolla on kädessään vain yksi kortti, ei saa ottaa avopakkaa, jossa on vain yksi kortti. Pakkaa, jossa on päällä musta kolmonen ei voi nostaa, koska mustaa kolmosta ei saa pelata yhdistelmiin.

Nostetut punaiset kolmoset pelataan heti pöytään ja jos kortti nostettiin umpipakasta, tilalle nostetaan uusi kortti.

Pöytäys

Canastassa voi pöydätä ainoastaan vähintään kolmen samannumeroisen kortin settejä. Suoria ei tunneta. Kolmosista ei voi tehdä settejä, eikä kakkosista, jotka ovat jokereita. Vähintään seitsemän kortin setti on nimeltään canasta.

Setin korteista vähintään kaksi pitää olla luonnollisia eli muita kuin jokereita. Yhdessä pöytäyksessä saa olla korkeintaan kolme jokeria.

Pöydätyt kortit kerätään parin toisen pelaajan eteen. Parit rakentavat settejään yhdessä.

Parin ensimmäisen pöytäyksen pitää täyttää tietty parin siihen asti keräämistä pisteitä riippuva minimipistemäärä. Pöytäyksen pistemäärä on sen sisältämien korttien pistemäärien summa.

Parin pistemäärä jaon alussa Avauspöytäyksen minimipistemäärä
Alle nollan 15
0 – 1 500 50
1 500 – 2 995 90
3 000 tai enemmän 120

Oman joukkueen pöydättyyn settiin voi myöhemmin lisätä uusia kortteja. Kun setissä on kuusi korttia, sen päällimmäinen kortti käännetään poikittain varoituksena canastasta. Kun kortteja on seitsemän, setti pinotaan siistiksi nipuksi ja päälle laitetaan musta kortti merkiksi sekacanastasta (mukana jokereita) ja punainen kortti merkiksi aidosta canastasta (ei jokereita). Myös kuuden kortin kohdalla kuuluu merkitä kortin värillä, onko kyse aidosta vai sekacanastasta. Jos canastaa laajennetaan, päällyskortin väriä pitää vaihtaa, jos aitoon canastaan lisätään jokeri.

Avauksen jälkeen omalla vuorolla saa tehdä useita pöytäyksiä ja jatkaa useampaa settiä, mutta seuraavia asioita ei saa tehdä: siirtää jokerikorttia pöytäyksestä toiseen, pitää useampaa samannumeroista pöytäystä, lisätä korttia vastapuolen pöytäykseen tai pelata viimeistä korttiaan, ellei siihen ole erikseen lupaa.

Pelin voi lopettaa pelaamalla viimeisen korttinsa kädestä pöytäämällä tai heitolla, kunhan oma joukkue on tehnyt vähintään yhden canastan. Usein kannattaa kysyä parilta lupa lopettamiseen sanomalla ”saanko lopettaa?”. Pari saa vastata ”kyllä” tai ”ei”, ja vastaus on sitova, eli peli on lopetettava jos pari antaa luvan ja jatkettava, jos pari kieltää lopettamasta. Lupaa saa kysyä vain silloin, kun on vuoronsa aluksi nostanut kortin umpipakasta.

Lopettaessaan saa pöydätä kolme tai neljä mustaa kolmosta ilman jokereita, muulloin niitä ei saa pöydätä. Jos kädessä on kaksi mustaa kolmosta, ei pysty lopettamaan (yhden mustan kolmosen voisi heittää pois).

Heitto

Jos peliä ei lopeta, vuoron lopuksi täytyy heittää yksi kortti pois avopakkaan. Pois saa heittää mitä tahansa, paitsi punaisia kolmosia. Jos heittää pois mustan kolmosen, estää seuraavaa pelaajaa nostamasta avopakkaa. Jokerin heittäminen lukitsee pakan.

Jos umpipakka loppuu, peliä jatketaan ilman sitä, kunnes joku pelaajista lopettaa pelin tai ei vuorollaan nosta avopakkaa.

Jos umpipakan viimeinen kortti on punainen kolmonen, sen nostanut pelaaja saa pöydätä sen, mutta ei saa pöydätä muita kortteja tai heittää korttia avopakkaan. Erä päättyy heti.

Pisteenlasku

Erän päätyttyä joukkueet laskevat pöytäämiensä korttien pistearvot. Aidoista canastoista saa 500 pisteen bonuksen, sekacanastoista 300 pisteen bonuksen, lopetuksesta 100 pistettä, suorasta lopettamisesta 200 pistettä ja punaisista kolmosista 100 pistettä.

Suora lopetus on sellainen, jossa pelaaja pöytää kerralla kaikki korttinsa ilman, että kumpikaan parista on pöydännyt mitään. Pelaajan on tällöin pöydättävä lopetukseen vaadittava canasta, mutta avauspöytäyksen minimipistemäärällä ei ole merkitystä.

Jos joukkueella ei ole erän lopussa yhtään pöytäystä, se saa punaisista kolmosistaan 100 miinuspistettä.

Joukkueen pisteistä vähennetään molempien pelaajien kädessä olevien korttien pistearvot. Näin saadut pisteet lisätään kirjanpitoon. Peli päättyy, kun 5 000 pistettä on koossa, jolloin enemmän pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Virheistä saa sakkopisteitä. Tavallisimpia virheitä ovat punaisten kolmosten jättäminen käteen (500 sakkopistettä) ja lopetusluvan kysyminen ilman, että pystyy lopettamaan (100 sakkopistettä). Jos pöytää avopakan päällimmäisen kortin väärin ja ottaa avopakan käteensä, avopakka pitää palauttaa ennalleen.

Muunnelmia

David Parlett on kommentoinut, että jos korttipelit ovat planeettoja, canasta on asteroidivyöhyke. Peliin on valtavasti muunnelmia ja niiden runsaus oli osittain syynä canastan suosion hiipumiseen.

Kaksinpeli. Kaksinpeli saattoi olla canastan alkuperäinen muoto. Kaksinpelissä pelaajille jaetaan 15 korttia, umpipakasta nostetaan kaksi korttia (vuoron lopussa heitetään pois silti vain yksi kortti) ja lopettamiseen tarvitaan kaksi canastaa. Muuten nelinpelin säännöt pätevät.

Kolminpeli. Kuten kaksinpeli, mutta pelaajille jaetaan 13 (tai 11) korttia.

Kaikki punaiset kolmoset. Perinteisissä säännöissä kaikkien punaisten kolmosten keräämisestä saa 400 pisteen bonuksen.

24 kommenttia

  1. Noissa säännöissä näyttäisi olevan pari epätarkkuutta: Avopakka on lukittu, jos se sisältää jokerin, kakkosen tai punaisen kolmosen. Kortin ei tarvitse olla pakan päällä.

    Lukitun pakan saa nostaa vain luonnollisella parilla kädestä, ei siis valmiiseen pöytäykseen (paitsi jos pöytäyksen lisäksi kädessä on luonnollinen pari samaa korttia kuin pakan päällä.)

  2. Kiitoksia tarkennuksista, korjasin artikkelia näiltä osin.

  3. Jos aloittava pelaaja tekee canastan kädessään olevilla korteilla, saako hän sen jälkeen saman vuoron aikana nostaa pakan yhdellä kortilla käyttäen apukorttia.

  4. Enpä osaa sanoa varmaksi, mutta olen ymmärtänyt, että ensin nostetaan, sitten pöydätään, eli sen pohjalta sanoisin ei.

  5. Olen joskus pelannut canastaa n. kerran viikossa. Nyt eläkeläisenä haluaisin taloyhtiön ystävien kanssa aloittaa pelaamisen uudelleen jo aivotoimintaa ajatellen. Mutta kun en enää osaa ja ohjeistuskin on ajattelulle liikaa. Niinpä pyytäisinkin, löytyykö ketään kärsivällistä opettajaa joka muistuttaisi pelin kulun, esim. vaikka pari kertaa. Perustaisimme neljän naisystävän ( eläkeläisen ) kanssa Joutsenkaula-kerhon joka kokoontuisi aina kun huvittaa. Asumme samassa isossa kerrostalossa jolloin kerhoista olisi helppo järjestää. Toivon että sieltä teiltä löytyisi meille kotikäynnille opettaja. Ystävällisin terveisin, Liisa Partane

  6. Muistan lapsuudessani pelatun siten, että pöytäyksessä pitää aina olla luonnollisia kortteja yhtä paljon tai enemmän kuin jokkia. Eli näin ollen viiden pöytäyksessä saa olla vain kaksi jokkaa?

  7. Jarmo, tuo on Canastassa sellainen sääntö, josta on vaihtoehtoisia tulkintoja. Eli joskus on noin, mutta jotkut sallivat sellaisetkin pöytäykset, joissa on pelkkiä jokereita.

  8. Niin ja Extra jokeria ei oteta, vain pääjokerit?

  9. Pelattaessa esim. neljällä pelaajalla (2 paria), nostetaanko pakasta 1 vai 2 korttia.

  10. Reima, missä tilanteessa? Vuoron alussa? Vain yksi.

  11. Saako ensimmäisen avopakan kortin nostaa?Pelaaja jolla on kädessään yksi kortti ei saa ottaa avopakkaa jossa yksi kortti Muulloinko saa?.Saako avopakan kortin nostaa jo tehdyn canastan jatkoksi?

  12. Marja, pelaaja, jolla on vain yksi kortti ei saa nostaa yhden kortin avopakkaa, koska avopakan nostamisen jälkeen pitää pöydätä jotain ja kahta korttiahan ei voi pöydätä. Jos avopakassa on yksi kortti ja pystyt sen välittömästi pöytäämään, saat nostaa avopakan.

    Ymmärtääkseni avopakan ainoaa korttia ei saa nostaa canastan jatkoksi, vaan se pitää aina pöydätä uuteen yhdistelmään kädestä löytyvien korttien kanssa. Ensin pitää näyttää että kädestä löytyy vähintään kaksi samannumeroista korttia, sitten pelataan avopakan päällimmäinen kortti osaksi tätä yhdistelmää, ja sitten nostetaan loput avopakasta jos sitä on.

  13. Jossain olen pelannut jos saa neljä punasta kolmosta saisi 800 pistettä

  14. Make, ihan tekstin pohjalla lukee että kaikista punaisista kolmosista saisi 400 pisteen bonuksen. Oman tulkintani mukaan tämä tarkottaisi täsmälleen sitä että 4:stä punaisesta kolmosesta saisi 100×4 + 400 pistettä = 800 pistettä. Joten

  15. Saako avopakan ensimmäisen kortin siis pohjakortin nostaa tehdäkseen pöytäyksen?

  16. Maikki, ”Avopakan saa nostaa, jos käyttää sen päällimmäisen kortin välittömästi pöytäykseen kahden tai useamman samannumeroisen kortin (tai jokerin) kanssa. Avopakan saa ottaa myös silloin, jos sen päällimmäisen kortin voi pelata oman joukkueen pöytäykseen.”

  17. Täsmennän vielä. Avopakan ensimmäisellä kortilla tarkoitan nyt SITÄ ensimmäistä jonka kääntöpuoli on pöydässä kiinni ,siis pelin alussa käännettyä pohjakorttia. Voiko sen nostaa normaalein säännöin,siis kahdella samannumeroisella kortilla ja samalla tehdä avauksen parille.

  18. Marja, avopakan alin kortti on kortti siinä missä muutkin, siihen ei liity mitään poikkeussääntöjä. Se on käytettävissä kuten muutkin avopakan kortit.

  19. Saako canastalla avata, vaikka näiden yhteenlasketut pisteet eivät riittäisi? Esim 7 kpl 5p arvoisia kortteja on vain 35p, mutta huomioidaanko canastasta kertyvät pisteet?

  20. Tytti, ei saa. Canastasta tulevat pisteet lasketaan vasta jaon lopussa, eli ne eivät auta tässä kohtaa.

  21. Kovin on Mikolta ristiriitaista kommenttia.

    Säännöissä sanotaan selvästi, ettei yhdellä käsikortilla saa nostaa yhden kortin avopakkaa. Mikko kuitenkin lämää tiskiin oman sääntönsä, jonka mukaan sen saa nostaa, jos pystyy saman tien pöytäämään. Tuo ei pidä paikkaansa, ainakaan canastan MM-kisoissa käytettävissä säännöissä eikä noissa etusivulla julkaistuissakaan.

    Mistä Mikko tuon säännön kaivaa?

  22. En tiedä, Kari, koska en ole missään kohtaa noin sanonut.

    Olen sanonut, että yhden kortin avopakan voi nostaa, jos sen pystyy pöytäämään, ja sehän vaatii vähintään kaksi samannumeroista korttia kädestä. Olen päinvastoin nimenomaan sanonut, että yhdellä käsikortilla tämä ei ole mahdollista: ”Ensin pitää näyttää että kädestä löytyy vähintään kaksi samannumeroista korttia” – tämähän on yhdellä käsikortilla mahdotonta.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.