Écarté

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä:

Écarté oli hyvin suosittu 1800-luvun alussa Pariisin casinoissa, koska katsojien oli kätevää lyödä vetoa pelin lopputuloksesta. Peli on nykyään harvinainen, mutta hauska kahden pelaajan tikkipeli.

Écartén säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Kerätä viisi pistettä voittamalla eriä. Erävoittoon pitää voittaa erän viidestä tikistä vähintään kolme.

Jako

Pelaajille jaetaan viisi korttia (3+2). Päällimmäinen kortti käännetään valtiksi. Jos kääntökortti on kuningas, jakaja saa pisteen. Jos jakaja saa näin viidennen pisteen, peli päättyy heti.

Ei-jakaja voi halutessaan ehdottaa korttien vaihtamista. Jos ei-jakaja ei ehdota, hän lupaa voittaa vähintään kolme tikkiä. Jakaja voi kieltäytyä tai suostua. Jos jakaja kieltäytyy vaihdosta, se katsotaan lupaukseksi voittaa vähintään kolme tikkiä. Jos jakaja suostuu vaihtoon, kolmen tikin lupaus pysyy ei-jakajalla.

Jos jakaja suostuu vaihtoon, kumpikin heittää vähintään yhden kortin pois ja nostaa yhtä monta tilalle, ei-jakajasta alkaen. Vaihtoja voidaan tehdä niin kauan kuin pakkaa riittää. Kääntökorttia ei voi koskaan ottaa.

Pelin kulku

Kun kortinvaihto on hoidettu, pelaaja, jolla on valttikuningas, voi näyttää sen ja saada yhden pisteen.

Etukäsi ajaa ensimmäiseen tikkiin. Pelissä on maantuntopakko, valttipakko ja ylimenopakko. Tikin voittaa suurempi kortti ajettua maata tai korkein valtti, jos valttia pelattiin. Pakot tarkoittavat sitä, että tikkiin on pakko pelata ajettua maata, mutta jos sitä ei voi pelata, on pelattava valttia. Kummassakin tapauksessa on pakko pelata suurempi kortti, mikäli pystyy.

Pisteenlasku

Kolmesta tai neljästä tikistä saa 1 pisteen, viidestä tikistä (vole) saa 2 pistettä. Jos toinen osapuoli sitoutui voittamaan kolme tikkiä (ei-jakaja ajamalla suoraan, jakaja kieltäytymällä vaihdosta) ja epäonnistuu, vastapuoli saa 2 pistettä, kävi miten kävi.

Peli jatkuu, kunnes toinen pelaajista saa viisi pistettä. Jos vastapuoli jäi yhteen tai kahteen pisteeseen, voitto on kaksinkertainen ja vastustajan jättäminen nollaan on kolminkertainen voitto.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.