Läpsy

Luokka: Kerää kaikki
Pakka:
Pelaajamäärä: , , , , , ,

Tämä nopeita refleksejä vaativa peli sopii niin lastenpeliksi kuin aikuisten kevytmieliseksi viihteeksi. Tosissaan pelattuna läpsy on vaativa ja vaarallinenkin peli, jota pelattaessa kannattaa ainakin isommat sormukset riisua pois… Peli voi olla nopeasti ohi tai kestää pitkäänkin. Mukaan mahtuu jopa kahdeksan pelaajaa.

Pelin tavoite

Pelin tavoitteena on kerätä kaikki kortit itselleen.

Jako

Kaikki kortit jaetaan pelaajille, eikä haittaa, jos jako ei mene tasan.

Jos pelaajia on enemmän kuin neljä, käyttäkää kahta pakkaa. Ei haittaa, jos pakat ovat erilaisia.

Pelin kulku

Pelaajat pitävät korttinsa pakkana kädessä kuvapuoli alaspäin. Vapaalla kädellään pelaajat kääntävät kortteja pöytään. Kortit pitää kääntää itsestä poispäin, niin että muut näkevät kortin kuvapuolen ensin.

Peli alkaa jakajan vasemmalta puolelta ja kiertää myötäpäivään. Pelaajat kääntävät kortteja yksi kerrallaan pinoon pöydän keskelle ja kun pinon päällä on kaksi samannumeroista korttia, pinoa voi läpsäistä eli asettaa kätensä pinon päälle. Pelaaja, joka ehtii läpsäistä pinoa ensin, voittaa koko pinon itselleen ja laittaa kortit oman pakkansa pohjalle.

Kuvakortit ja ässät toimivat hieman eri tavalla. Kun pöytään tulee sotilas, seuraavan pelaajan on käännettävä pinoon sotilas, muuten ensimmäisen sotilaan pelannut vie pinon. Kuningattarella seuraava pelaaja saa kääntää kaksi korttia ennen epäonnistumista, kuninkaalla kolme ja ässällä neljä.

Jos yritys saada oikea kuvakortti peliin onnistuu, seuraava pelaaja yrittää samaa. Viimeisenä onnistuneen kuvakortin pelannut vie pinon itselleen. Läpsyjä saa tehdä myös kuvakorttien kääntelyn aikana!

Jos pelaajalta loppuvat kortit, hän voi palata peliin onnistuneella läpsyllä. Tällä tavoin peliin voi liittyä myös uusia osallistujia kesken pelin.

Virheellisestä läpsäisystä joutuu antamaan kaikille muille pelaajille kortin, myös pelistä pudonneille.

Peli päättyy, kun joku on onnistunut keräämään kaikki kortit itselleen.

Muunnelmia

Peliä on mahdollista muokata monin eri tavoin.

  • Yksi tapa on lisätä läpsittäviä: neljän kortin suoratkin voi läpsiä, samoin voileivät, jossa kahden samannumeroisen kortin välissä on yksi kortti.
  • Myös kympit ja summat, eli kaksi korttia, joiden summa on kymmenen voi läpsiä.
  • Hauskaa on myös se, jos tiettyjä pareja ei saakaan läpsiä, vaikkapa silloin jos parin toinen kortti on musta ja toinen punainen ja musta kortti on päällä.
  • Kuvakorttien suhteen kenties hieman parempi pelitapa on se, jossa oikean kuvakortin sijasta riittää, että seuraava pelaaja onnistuu kääntämään esiin jonkun kuvakortin.
  • Hauska muunnelma on sellainen, jossa pelaajien on lueteltava pelaamansa kortin järjestysnumero – ensimmäinen sanoo siis ”yksi”, seuraava ”kaksi” ja niin edelleen. Jos järjestysnumero ja kortin silmäluku ovat sama, pitää läpsäyttää.
  • Niinkin voi pelata, että pinon ottaa se, jonka käsi on pinon päällä viimeisenä. Tällöin tavoitteena on päästä eroon korteista.
  • Pelistä saa hölmömmän näköistä, jos pelaajien pitää läpsäyttää omaa päätään ennen pinon läpsäyttämistä. Jos pään läpsäytys unohtuu, pelaaja ei saa pinoa.
  • Slapjack-pelissä läpsäytellään pelkästään sotilaita.

Vastaavanlaisia kaupallisia pelejä on useita. Yksi parhaista on Halli Galli.

4 kommenttia

  1. Anteeksi mutta ei tuo ihan noin mene jos kortti on Q seuraava saa yrittää 2 kertaa.Jos tulee K 3kertaa jos J 1 kerran.jos A 4kertaa.

  2. ”Niinkin voi pelata, että pinon ottaa se, jonka käsi on pinon päällä viimeisenä. Tällöin tavoitteena on päästä eroon korteista.”

    Eikö tuossa variaatiossa kaikki vaan jättäisi läpsäyttämättä kahta samanlaista korttia?

  3. Tomi, ei, koska ensimmäisenä läpsäyttävä pakottaa muut läpsäyttämään ja viimeisenä ehtivä ottaa kortit.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.