Rommi

Luokka: Rommipelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , , , , ,

Rommin nimellä kulkee paljon pelejä. Kaikkia yhdistää se, että niissä vuorolla ensin nostetaan kortti ja sitten pelataan kortti, joko pöytään tai poistopakkaan. Tavoitteena on aina saada käsikortit sopiviksi yhdistelmiksi. Rommista on useita muunnelmia, kuten suosittu kaksinpeli ginirommi.

Löydät pelin säännöt myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät muodostaa korteistaan suoria ja settejä ja pöydätä niitä. Pelin voittaa se, joka saa ensimmäisenä kätensä tyhjäksi.

Korteista voi tehdä joko settejä, joissa on kolme tai neljä samannumeroista korttia tai suoria, joissa on vähintään kolme saman maan peräkkäistä korttia. Ässä on pieni tai suuri, mutta ei molempia yhtä aikaa (K-A-2 ei ole laillinen suora).

Jako

Kahdella tai kolmella pelaajalla käyttäkää yhtä pakkaa, seitsemällä pelaajalla aina kahta ja muuten voitte tehdä mielenne mukaan. Pakassa voi käyttää myös jokereita. Yhtä kaikki, sekoittakaa pakat erityisen hyvin pelin aluksi.

Kaksinpelissä jaetaan 10 korttia, kolminpelissä 7 tai 10. Neljällä tai viidellä jaetaan 7 ja kuudella 6. Kahden pakan peleissä jaetaan aina kaikilla pelaajamäärillä kymmenen korttia. Jaon jälkeen kääntäkää pakan päällimmäinen kortti kuvapuoli ylöspäin poistopakan ensimmäiseksi kortiksi.

Pelin kulku

Vuoron alussa pelaaja nostaa käteensä päällimmäisen kortin joko pakasta tai poistopakasta. Sen jälkeen saa pelata kortteja kädestä pöytään eli pöydätä yhdistelmiä tai lisätä omia käsikortteja valmiiksi pöydättyihin yhdistelmiin joihin ne sopivat. Lopuksi pitää heittää yksi kortti kädestä poistopakkaan. Jos nosti poistopakan päällimmäisen kortin, sitä ei saa heittää takaisin poistopakkaan samalla vuorolla.

Jos jokereita käytetään, ne korvaavat minkä tahansa kortin. Pöydätyn jokerin saa omalla vuorolla vaihtaa siihen korttiin, jonka paikalla se on, jolloin jokerin saa ottaa itselleen.

Jos pakka loppuu, kääntäkää poistopakka ylösalaisin uudeksi nostopakaksi. Jos ette pidä muistipeleistä, voitte halutessanne sekoittaa poistopakan ennen kääntämistä. Uuden nostopakan päällimmäinen kortti käännetään uuden poistopakan ensimmäiseksi kortiksi.

Pelin päättyminen

Kun joku pelaajista saa kätensä tyhjäksi, peli päättyy. Viimeinen kortti voi mennä pöytäykseen tai poistopakkaan.

Muut pelaajat saavat miinuspisteitä kädessään olevista korteista. Korttien pistearvo on niiden silmäluvun mukainen. Kuvat ovat 10 pisteen arvoisia, ässä 11 ja jokerit 15 pistettä.

Muunnelmia

Pysäytys. Peli päättyy, kun pakka loppuu ja kaikki pelaajat ovat kieltäytyneet poistopakan päällimmäisestä kortista. Kaikki saavat pisteitä kädessään olevista korteista.

Boathouse-rommi. Jos pelaaja ottaa poistopakasta, hänen on nostettava myös nostopakan päällimmäinen kortti. K-A-2-tyyliset suorat ovat sallittuja. Mitään ei saa pöydätä ennen kuin joku pelaajista saa pöydättyä koko kätensä, jonka jälkeen muut pöytäävät mitä voivat ja saavat sakkoa lopuista korteista. Toisten pöytäyksiin ei saa lisätä kortteja.

Sakausrommi. Viimeinen kortti on pakko heittää pois kädestä, sitä ei saa pöydätä.

Kalooki. Kaksi pakkaa ja neljä jokeria, 2-6 pelaajaa. Pelaajille jaetaan 15, 13 (5 pelaajalla) tai 11 (6 pelaajalla) korttia. Tavalliset säännöt, mutta sama kortti ei saa esiintyä samassa pöytäyksessä kahta kertaa (jokeri ja kortti, jota se esittää ovat samoin kiellettyjä).

Pelaajan ensimmäisen pöytäyksen on oltava arvoltaan vähintään 51 pistettä (numerokortit silmäluvun mukaan, kuvat 10, ässä 15 ja jokeri edustamansa kortin mukaan). Ensimmäinen pöytäys voi olla pienempikin, jos samalla vuorolla voi lisäillä kortteja muiden pöytäyksiin niin, että kaikkien vuorolla pelattujen korttien arvo on vähintään 51. Muiden pöytäyksiin ei saa pelata ennen omaa aloituspöytäystä.

Peli päättyy, kun joku saa kätensä tyhjäksi millä keinolla hyvänsä. Käteen jääneistä korteista saa pisteitä silmäluvun mukaan, kuvat ovat 10 pistettä, ässät 15 ja jokerit 25 pistettä. Pelatkaa sovittu määrä kierroksia tai tiettyyn pistemäärään (esim. 250 pistettä). Jos voittaja tyhjentää kätensä kerralla pöytään ilman aiempia pöytäyksiä, hän tekee kalookin ja muille tulee 25 lisäpistettä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.