Pinochle

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , , ,

Siirtolaiset toivat binokel-pelin Yhdysvaltoihin 1800-luvulla. Peli kehittyi ja siitä tuli pinochle, joka oli maan suosituimpia pelejä bridgen ohessa 1900-luvun alkupuoliskolla. Sittemmin pinochlen suosio on hieman hiipunut, mutta se on eri muodoissaan silti kelpo peli. Kaikille pinochlen muodoille on yhteistä se, että pelaajat yrittävät kerätä pisteitä pöytäämällä yhdistelmiä ja voittamalla arvokortteja tikeissä. Pinochlea pelataan tuplapakalla, jossa on kaksi 24 kortin pakkaa. Tällaisia pakkoja saat muun muassa Pelikorttikaupasta (doppelkopf-pakka).

Pelien pistearvot ovat ässäkymppipeleistä tutut ässä 11 pistettä, kymppi 10 pistettä, kuningas 4 pistettä, kuningatar 3 pistettä ja sotilas 2 pistettä. Lisäksi viimeinen tikki on 10 pisteen arvoinen. Nykyään perinteisiä pisteitä käytetään tosin lähinnä kaksinpelissä, muuten suositaan yksinkertaisempaa pisteytystä, jossa ässä, kymppi ja kuningas ovat 10 pistettä ja muut arvottomia. Tämä yksinkertaistuu vielä sen sillä, että pistearvo on 10 pisteen sijasta 1 piste

Pelistä on useita eri muotoja: huutokauppapinochle kolmelle ja neljälle, huutokaupaton pinochle, kahden hengen pinochle, sitoumuspinochle ja niin edelleen. Pelataanpa vielä alkuperäistä binokeliakin jossain.

Englanniksi pinochlesta löytyy kattava esitys Wikipediasta, suomeksi säännöt löytyvät 150 korttipeliä -kirjasta.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.