Schafkopf

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä:

Schafkopf (”lampaanpää”) on saksalainen kansanpeli ja Baijerin kansallispeli. Schafkopfista ovat syntyneet sekä sheepshead että skat. Schafkopf on neljän hengen peli, jossa pelaajat pelaavat tavallisesti vaihtuvin parein, mutta voivat pelata myös yksin.

Pelinviejä yrittää voittaa parinsa kanssa vähintään 61 korttipistettä keräämällä arvokkaita kortteja. Hertta on aina valttia, ellei toisin määrätä. Valtteja on pelissä runsaasti sillä herttojen lisäksi valttia ovat kaikki kuningattaret ja sotilaat. 32 kortin pakasta 14 korttia on valttia!

Pelin englanninkieliset säännöt löydät Gauverband Nordamerikan sivuilta, suomenkieliset taas 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelikorttikaupasta löydät aitoja schafkopf-kortteja baijerilaisilla kuvilla.

Nimen tarina

Pelin nimelle on useita selityksiä. Hurmaavin lienee se, että pelin pisteitä laskettiin aikoinaan piirtämällä viivoja, joista pelin edetessä muodostui lampaan pää. Hieman vakuuttavampi versio juontaa nimen lampaiden sijasta tynnyriä tarkoittavasta sanasta schaff. Mikä ettei — schaffkopf olisi ihan hyvä nimi pelille, jota kenties pelattiin tynnyrien päällä. Kolmas selitys ottaa juureksi sanan schaffen, joka tarkoittaa työskentelyä. Pelissä riittää totisesti työtä pääkopalle.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.