Scopone

Luokka: Kalastuspelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , ,

Scopone on kasinoa muistuttava peli, joka nauttii kotimaassaan Italiassa suurta suosiota. Se on scopa-pelin paripelimuoto. Pelaajat yrittävät voittaa mahdollisimman paljon pisteitä keräämällä pöydästä arvokkaita kortteja. Pisteitä saa voitettujen korttien määrästä, mutta myös erilaisista yhdistelmistä ja tietyistä arvokorteista ja suorituksista.

Pelissä käytetään italialaista 40 kortin pakkaa, joka on kuin tavallinen korttipakka, josta on poistettu joka maasta kortit 8,9 ja 10.

Pisteitä jaetaan eniten kortteja keränneelle joukkueelle, eniten kolikoita (italialaisen pakan maa, vastaa ruutuja) keränneelle joukkueelle, kolikkoseiskan kerääjälle ja parhaan priiman tehneelle. Priima on neljän kortin setti, jossa on yksi kortti jokaisesta maasta. Sitä varten korteilla on erityiset pistearvot. Käytännössä priima menee eniten seiskoja keränneille. Myös mökeistä (italiaksi scopa, pyyhkäisy) saa pisteitä.

Scoponessa jaetaan tavallisesti koko pakka siten, että pelaajat saavat yhdeksän korttia ja pöytään tulee aluksi neljä. Scopone scientifico on pelimuoto, jossa kaikki kortit jaetaan pelaajille. Italiasta löytyy fanaattisia kannattajia kummallekin pelitavalle, kummankin kannattajat pitävät omaa tapaansa parempana. Ulkopuolisten ei kuulemma kannata ottaa asiaan kantaa.

Muunnelmia

  • Scopa on muuten sama, mutta pelaajia on kaksi tai kolme ja kerralla jaetaan vain kolme korttia.
  • Cicera on brescialainen muunnelma, jossa käytetään Italiassa harvinaista täyttä 52 kortin pakkaa. Säännöissä on pieniä eroja scoponeen verrattuna ja pisteenlaskussa samaten.
  • Scaraboción on samaa sukua kuin cicera, mutta jälleen kerran pisteenlaskussa on pieniä eroja.

Kaikkien näiden pelien säännöt löydät 150 korttipeliä -kirjasta. Englanniksi scoponen säännöt löytyvät Card Games -sivuilta.

2 kommenttia

  1. Hei, löytyykö Sinulta tietoa mistä näitä pelikortteja voi ostaa muualta kuin ulkomaan nettikaupasta? Joitakin tavarataloja olen käynyt läpi ja netistä en vielä uskalla visalla ostaa, joten tieto tulisi tarpeen. Ihastuin peliin kovasti ja haluaisin sen peli-iltoihimme mukaan.
    Jos viitsit laittaa minulle tiedon, niin olisin very happy.
    Teija

  2. Suomessa ainoa myyjä on tietääkseni oma pelikorttikauppani, joka sekin on lopettelemassa toimintaansa ostajien puutteessa. Kortteja löytyy kyllä vielä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.