Stovkahra

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä:

Erikoinen trappola-pakka on kiehtonut korttipeli-intoilijoita pitkään. Trappola, venetsialainen peli 1500-luvun alkupuolelta, on ilmestynyt ja kadonnut eri puolilla Eurooppaa moneen kertaan. Pelin luultiin kuolleen tyystin kun trappola-korttien valmistus Prahassa loppui vuonna 1944, mutta vuonna 1997 peli löytyi pienestä Romaniassa sijaitsevasta tšekkiläiskylästä stovkahra-nimellä.

Stovkahra tarkoittaa ”sata-peliä”, jolla nimellä trappola on tunnettu aikaisemminkin eri kielillä. Nuoremmat pelaajat tuntevat pelin nimellä Brčko, ”tulitikku”.

Koska 36-korttista trappola-pakkaa, jossa on joka maasta kortit A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7 ja 2, ei enää saa, peliä on pelattu tavallisemmalla 32 kortin pakalla. Pelaajat suosivat prahalaista pakkaa, mutta koska niitä on Romaniasta vaikea saada, monet käyttävät Wilhelm Tell -kortteja. Kakkosella olleet erityispiirteet ovat siirtyneet seiskalle, joka on 32-korttisen pakan pienin kortti. Tikkien voittamisesta seiskalla saa bonuspisteitä, etenkin jos voittaa viimeisen tai ensimmäisen tikin.

Korttien pistearvot ja arvojärjestys ovat ässä 6 pistettä, kuningas 5 pistettä, kuningatar 4 pistettä, sotilas 3 pistettä ja 10, 9, 8, 7 ovat arvottomia. Pakassa on yhteensä 72 pistettä. Tavoitteena on kerätä sata pistettä, jolloin saa vähintään yhden tulitikun. Pelin voittaa kymmenellä tikulla.

Stovkahran säännöt löydät 150 korttipeliä -kirjasta tai englanniksi Card Games -sivuilta.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.