Wilhelm Tell -kortit ovat yleisiä Keski- ja Itä-Euroopassa: Itävallassa, Unkarissa, Sloveniassa, Tšekissä, Kroatiassa, Slovakiassa, Romaniassa ja Tirolissa. Kortit käyttävät saksalaisia maita, eli hertat, tammenterhot, lehdet ja kellot. Enimmäkseen pakat ovat 32- tai 36-korttisia. Saksalaiseen tapaan ässät ovat itse asiassa kakkosia ja kuningattaren ja sotilaan tilalla ovat over ja under.
Ässät ovat pakassa koristeellisia ja kuvaavat eri vuodenaikoja, minkä vuoksi pakka tunnetaan myös neljän vuodenajan nimellä. Wilhelm Tell -nimi tulee siitä, että overit ja underit ovat Friedrich Schillerin Wilhelm Tell -näytelmän henkilöitä. Terhojen over on itse Tell. Tellin legendasta kaikki tietävät sen, miten Tell ampui nuolen poikansa pään päällä olevaan omenaan, mutta muuten tarina lienee vieraampi. Wikipedian Tell-artikkeli kertoo enemmän. Noin lyhyesti Tell kapinoi valtaapitäviä vastaan ja sytytti kapinan, jonka seurauksena syntyi Sveitsin vanha valaliitto.
Pakan kehitti unkarilainen korttimaalari Schneider József vuonna 1837. Pestistä kotoisin ollut Schneider käytti pakan aiheena sveitsiläistä kapinallista Telliä, koska unkarilaiset kapinalliset olisivat olleet liikaa sensoreille. Sveitsissä näitä kortteja ei käytetä lainkaan, vaikka Tell on sveitsiläinen kansansankari.
Tällaisia pakkoja valmistaa ainakin Piatnik, joka myy niitä ainakin Doppeldeutsche-kortteina, unkarilaisina kortteina ja mariáš-kortteina. Unkarilaisissa korteissa tekstit (vuodenaikojen ja henkilöiden nimet) ovat unkariksi, muissa saksaksi. Pakkojen koko vaihtelee, Doppeldeutsche Schnapskarten -kortteja myydään 24 kortin pakkoina, magyár kartya -kortteja 32 kortin pakkana, Mariáš dvojhlavý -korttia 33 kortin pakkana (mukana on WELI, eli kellojen kuutonen) ja pelkkää Doppeldeutschea 36 kortin pakkana.
Lisäksi minulla on Piatnikin Wilhelm Tell Wilmoś -pakka , joka on jäljennös Salamon Antalin Keczkemetissä Unkarissa valmistamasta pakasta. Se on vanhempi pakka, mutta iästä ei pakassa itsessään tai internetissä ole valitettavasti mitään tietoa.
Korttien kuvat itse asiassa vaihtelevat jopa näiden Piatnikin valmistamien pakkojen välillä. Tell-pakka on vakiomalli, jonka sisällä on yksillöllistä vaihtelua ja unkarilaiset kortit ovat erilaisia kuin saksankieliset. Kuvissa on pieniä eroja, vaikka aiheet ovatkin samoja. Oma suosikkini on herttaseiska, joka kuvaa tarinan pahista, Hermann Geszleriä ratsastamassa nuoli rinnassaan. Kuvan alareunassa on puskia ja saksankielisessä versiossa puskissa lymyää Tell. Unkarilaisessa pakassa Tell on jossain muualla ja puskat ovat tyhjät.
Unkarissa Tell-korteilla pelataan muun muassa ultia, zsírozásia ja preferanszia. Mariáš on luonteva pelivalinta näille korteille, samoin schnapsen.
Piatnikin kortit
Jos haluat metsästää kortteja käsiisi, Piatnikin unkarilaisten korttien numerot ovat 1812 sinisellä taustalla, 1813 punaisella taustalla ja 1816 minikokoisena. 32 kortin Doppeldeutschet ovat 1883 (punainen blitz-tausta), 1884 (karo-tausta), 1846 (isokokoinen Kaffeehaus-pakka), 1808 (ornament-tausta). 36-korttisia ovat 1885 (blitz) ja 1886 (karo). Schnaps-kortit ovat 1756 (blitz), 1760 (karo) ja 1730 (ornament). Mariáš dvouhlavý on 1848 ja Mariáš dvojhlavý on 1809. Wilhelm Tell Wilmoś -pakan numero on 2867.
36-korttista Doppeldeutsche-pakkaa saat Korttipelioppaan Pelikorttikaupasta.
Kuvia Wilhelm Tell -korteista
[nggallery id=1]
Ovatko Wilhelm Tell-pakat joita myyt unkarilaisia vai saksalaisia?
Saksalaisia.