Sueca

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä:

Sueca (”ruotsalainen”) on ässäkymppipeli, jota pelataan Portugalissa ja Brasiliassa. Peli on nopeatempoinen ja yksinkertainen ja sopii siten hyvin ässäkymppipeleihin tutustumiseen. Brasiliassa peliä pelaavat erityisesti opiskelijat.

Sueca on neljän pelaajan paripeli, jota pelataan 40 kortin pakalla.

Pelin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät kerätä yli puolet jaon korttipisteistä voittamalla pistekortteja tikeissä.

Tavallisesta pakasta poistetaan peliä varten kortit 8, 9 ja 10. Korttien arvojärjestys on A, 7, K, Q, J, 6, 5, 4, 3, 2. Korttien pistearvot ovat ässät 11 pistettä, seiskat 10 pistettä, kuninkaat neljä pistettä, kuningattaret kolme pistettä ja sotilaat kaksi pistettä. Muut kortit ovat arvottomia, joten pakassa on yhteensä 120 pistettä.

Ässäkymppipeleihin tottuneet voivat lyhentää pakkaa alapäästä, jolloin seiskojen paikalle saadaan tutummat kympit.

Jako

Peli etenee myötäpäivään. Jakajan oikealla puolella istuva pelaaja sekoittaa kortit ja jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja nostaa. Jakaja jakaa kymmenen korttia pelaajille yhdessä nipussa.

Jakaja voi jakaa joko myötäpäivään aloittaen vasemmalla puolellaan istuvasta pelaajasta, tai vastapäivään aloittaen itsestään. Jos jakaja saa korttinsa viimeisenä, pakan alin kortti käännetään esiin näyttämään valttia. Jos jakaja ottaa korttinsa ensimmäisenä, valtin määrää pakan ylin kortti.

Pelin kulku

Etukäsi ajaa ensimmäiseen tikkiin. Pelissä on maantuntopakko. Tikin voittaa pelaaja, joka pelaa korkeimman kortin ajettua maata tai korkeimman valtin, mikäli valttia on pelattu. Voittaja ottaa kortit itselleen, laittaa ne joukkueensa pinoon kuvapuoli alaspäin ja ajaa sitten seuraavaan tikkiin.

Pisteenlasku

Pelin tavoitteena on voittaa enemmän kuin puolet korttipisteistä. Jos joukkue voittaa vähintään 61 pistettä, he saavat yhden pelipisteen. Neljällä pelipisteellä voittaa koko pelin.

Vähintään 91 pistettä keräämällä voittaa kaksi pelipistettä. Voittamalla kaikki tikit voittaa kertaheitolla koko pelin. Pelkästään 120 korttipisteen voittaminen ei riitä koko pelin voittamiseen.

Jos pisteet menevät jaossa tasan, kumpikaan joukkue ei saa pistettä, mutta seuraava jako on lisäpisteen arvoinen. Jos sekin menee tasan, seuraava jako on kahden lisäpisteen arvoinen.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.