Viisikymmentäyksi

Luokka: Yhteenlaskua
Pakka:
Pelaajamäärä: , , ,

Tätä yksinkertaista laskupeliä pelataan lyhyemmällä 32 kortin pakalla, jossa ovat kortit A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7 joka maasta.

Pelin säännöt löytyvät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät välttää häviämistä.

Jako

Pelaajille jaetaan viisi korttia. Pakan päällimmäinen kortti käännetään poistopakan aluksi.

Pelin kulku

Etukäsi aloittaa. Vuorollaan pelaajat nostavat kortin pakasta niin kauan kuin pakkaa riittää, pelaavat kortin poistopakan päälle kuvapuoli ylöspäin ja sanovat ääneen poistopakan korttien pistearvojen summan.

Korttien pistearvot ovat ässä 11 pistettä, kuningas 4 pistettä, kuningatar 3 pistettä, sotilas 2 pistettä, kymppi -1 pistettä, yhdeksikkö 0 pistettä, kahdeksikko 8 pistettä ja seiska 7 pistettä.

Pelin häviää se pelaaja, jonka vuorolla summa menee yli viidenkymmenen.

Muunnelmia

Peliä voi muunnella lähes rajattomasti. Esimerkiksi sata-pelissä korttien pistearvot ovat ässä 11, kuningas 4, kuningatar 3, sotilas 2, kymppi 10 ja 9-7 numeroarvonsa mukaisesti. Pelin voittaa, kun saa summaksi tasan sata, mutta jos menee yli, pelaaja häviää.

Jubilee-pelissä mustat kortit ovat positiivisia ja punaiset negatiivisia, pisteille pääsee kun korttien summa on 25:n tai sadan monikerta (10 ja 20 pistettä). Jos hyppää tällaisen monikerran yli, menettää viisi pistettä.

99-pelissä pistearvoa 99 ei saa ylittää. Jos ei pysty pelaamaan ylittämättä, passaa ja menettää elämän. Kolmen elämän menettämisestä häviää. Pelissä kortit 5-8 ovat numeroarvonsa mukaisia, punaiset ässät ja kakkoset 2, kolmoset ja neloset 0, yhdeksiköt laittavat summaksi 99, kympit ovat -10, sotilaat ovat 10 ja kääntävät pelaajien järjestyksen (myötäpäivään vaihtuu vastapäivään ja niin edelleen), kuninkaat ja kuningattaret ovat 10 ja mustan ässän pelaaja saa valita, mikä on summa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.