Viisisataa-rommi

Luokka: Rommipelit
Pakka: ,
Pelaajamäärä: , , , , , , ,

Viisisataa-rommi on rommipeli, jossa yritetään kerätä pisteitä tekemällä hyviä pöytäyksiä. Pelistä käytetään useita eri nimiä, joista tämä viisisataa-rommi on se tavallisin. Jotkut nimittävät peliä pinochle-rommiksi, mutta pinochlen kanssa pelillä ei ole muuta tekemistä kuin se, että pinochleakin pelataan usein 500 pisteeseen. Myös 500 on eri peli. Peli toimii erityisen hyvin kolmelle, neljän pelaajan kannattaa kokeilla persialaista rommia eli pelin paripelimuunnelmaa.

Pelin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät saada kokoon 500 pistettä tekemällä arvokkaita pöytäyksiä.

Korttien pistearvot ovat: numerokortit numeronsa mukaisesti, kuvat 10 pistettä ja ässät ja jokerit 15 pistettä. Suoraan A, 2, 3 pöydätty ässä on vain yhden pisteen arvoinen.

Mahdollisia pöytäyksiä ovat kolmen tai neljän samanarvoisen kortin setti ja vähintään kolmen peräkkäisen saman maan kortin suora. Ässä voi olla suorassa 1 tai 14. Jos pelataan useammalla pakalla, setissä ei saa olla samaa maata kahta kertaa.

Jako

Pelaajille jaetaan seitsemän korttia. Kaksinpelissä jaetaan 13 korttia. Jos pelaajia on vähintään viisi, pelissä käytetään kahta pakkaa. Pakassa on mukana kaksi jokeria, kahden pakan pelissä yhteensä neljä jokeria.

Nostopakan päällimmäinen kortti käännetään kuvapuoli ylöspäin poistopakan ensimmäiseksi kortiksi.

Pelin kulku

Etukäsi aloittaa. Vuorossa on kolme vaihetta: nosto, pöytäys ja poisheitto. Kortti nostetaan pakan tai poistopakan päältä. Poistopakkaa saa kaivella myös syvemmältä, jos pöytää nostamansa kortin heti ja ottaa käteensä kaikki halutun kortin päällä olevat kortit.

Vuorollaan voi tehdä omia pöytäyksiä tai pelata kortteja aikaisempiin pöytäyksiin, sekä omiin että muiden tekemiin. Koska korteista saa pisteitä, ne laitetaan aina pelaajan eteen, jotta pysytään selvillä, kenen pelaamia kortit ovat. Siksi on tärkeää sanoa selvästi, mihin yhdistelmään kortin lisää, jos mahdollisuuksia on useita. Kortteja ei saa siirtää yhdistelmästä toiseen.

Jokerilla voi korvata muita kortteja. Suorissa pitää olla tarkka sen suhteen, mitä korttia jokeri edustaa. Esimerkiksi suorassa 6, 7, jokeri jokeri on kahdeksikko, ei viitonen (suorassa jokeri, 6, 7 se olisi viitonen). Tällaiseen suoraan ei siten saa pelata nelosta ja sanoa, että jokeri onkin nyt viitonen. Viiden kortin settejä ei saa tehdä jokerin kanssa. Jos pelaa kortin ja kaksi jokeria, pitää ilmoittaa, tekeekö setin vai suoran ja jos tekee suoran, mikä suora se on. Setissä jokereiden maita ei tarvitse nimetä, vaan settiin voi myöhemmin lisätä jonkun kolmesta puuttuvasta maasta.

Vuoron lopuksi pitää heittää kortti poistopakkaan. Jos nosti poistopakasta, samaa korttia ei saa heittää pois heti samalla kierroksella. Jos nosti poistopakasta monta korttia, saa heittää pois sen kortin, joka oli poistopakan päällimmäisenä. Poistopakka pidetään limittäin siten, että kaikki pakassa olevat kortit näkyvät ja niiden järjestys on selvä.

Jos vuoron päätteeksi poistopakassa on kortteja, jotka voi pöydätä ilman käsikortteja, joku muu kuin juuri vuoronsa lopettanut pelaaja voi sanoa ”rommi” ja pöydätä kortit. Pelaaja voi pöydätä myös muita kortteja ja lopettaa sitten vuoronsa poisheittoon. Tämän jälkeen vuoro on seuraavalla pelaajalla myötäpäivään, eli joku voi menettää touhussa vuoronsa.

Poistopakan kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi jos poistopakassa on pohjalta lähtien A, ♠K, 7, ♠Q, ♣8 ja K ja joku heittää poistopinoon kortin ♠J, joku muu voi nyt sanoa ”rommi”, nostaa kaikki kortit patakuninkaasta alkaen ja pöydätä ♠KQJ-suoran.

Jos peli loppuu, ”rommia” ei saa enää sanoa, vaikka poistopinossa olisi mitä herkkuja.

Pelin päättyminen ja pisteenlasku

Jako päättyy, kun joku pelaa viimeisen korttinsa. Käden voi joko pöydätä tyhjäksi tai jättää käteen yhden kortin, jonka sitten vuoron lopuksi heittää pois. Peli loppuu myös silloin, kun pakka on tyhjä ja joku haluaisi nostaa kortin pakasta (peli ei siis lopu heti pakan loputtua).

Pelaajat laskevat pöytäämiensä korttien pistearvon ja vähentävät siitä käteensä jääneiden korttien pistearvon. Huonon jaon seurauksena pelaaja voi menettää pisteitä ja pelaajan kokonaispistemäärä voi olla negatiivinen.

Peli päättyy, kun joku saa 500 pistettä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Muunnelmia

Pelistä on paljon erilaisia muunnelmia. Alunperin pelissä ei käytetty jokereita, niinkin voi pelata.

Yksinkertaisemmassa pisteenlaskussa numerokortit ovat viisi pistettä, kympit ja kuvat 10 pistettä ja jokerit ja ässät 15 pistettä. Ässät ovat tällöin 5 pistettä esiintyessään A, 2, 3 -suorassa.

Pisteitä voi laskea myös jatkuvasti pelin aikana, jolloin pöydätyt kortit voi laittaa niihin yhdistelmiin, joihin ne kuuluvat. Se selkeyttää peliä, mutta pisteenlaskussa on oma vaivansa. Sitä taas voi helpottaa pelimerkeillä, jotka toimivat erityisen hyvin yksinkertaisemman pisteenlaskun kanssa. Tällöin yksi pelimerkki voi olla aina viisi pistettä.

Rommin sanomisen voi jättää pois, tai sallia ainoastaan viimeksi poisheitetyn kortin käyttämisen. Tällöin vuoro ei hyppää, vaan peli jatkuu siitä, kenen vuoroon se alunperin jäi. Rommiton peli on korttipelikirjoissa tavallinen, mutta mutkikkain rommisääntö tekee pelistä herkullisimman.

Jotkut vaativat käden tyhjentämistä aina poisheitolla, eli kättä ei saa tyhjentää pöytäämällä.

Persialainen rommi

Persialainen rommi on hauska paripelimuunnelma 500-rommista. Siinä neljä pelaa pareittain. Pakassa on 56 korttia, eli tavallinen pakka ja neljä jokeria.

Peli on muuten kuin viisisataa-rommi, mutta jokerit toimivat eri tavalla. Jokerien pistearvo on 20 pistettä ja niistä saa tehdä ainoastaan kolmen tai neljän jokerin settejä. Kaikkien yhdellä pöytäyksellä pelattujen neljän kortin settien pistearvo on kaksinkertainen.

Jos pelaaja pääsee eroon kaikista korteistaan yhdellä pöytäyksellä, hänen joukkueensa saa 25 pisteen bonuksen. Joukkueen jäsenet laskevat pisteensä yhteen. Peli on kaksi jakoa, jonka jälkeen enemmän pisteitä saanut joukkue saa 50 pisteen bonuksen ja laskee voitokseen joukkueiden pisteiden välisen erotuksen.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.