Cribbage

Luokka: Yhteenlaskua
Pakka:
Pelaajamäärä: , ,

Cribbagen kehitti Sir John Suckling (1609–42), englantilainen runoilija ja näytelmäkirjailija. Taustalla on 1500-luvun peli noddy, joten Suckling ei keksinyt peliä tyhjästä, mutta kenties teki osaltaan pelistä suositun. 1600- ja 1700-luvuilla peli oli aatelisten ja kuninkaallisten suosiossa, kunnes visti ja bridge ohittivat sen. Nykyisin peli on vankka pubipeli, sillä se on edelleen ainoa korttipeli, jota Englannissa saa laillisesti pelata pubeissa rahasta ilman erillistä lupaa.

Cribbagen pelaamiseen käytetään pistelautaa, johon pisteet merkitään, mutta sellaisen puuttuessa kynä ja paperi ajavat asian. Pistelautoja ei luultavasti Suomesta kaupoista löydä, mutta netistähän saa tilattua vaikka mitä.

Cribbagesta on useita eri muotoja, tässä esitellään se tavallisin kuuden kortin cribbage. Peliä voi teoriassa pelata myös useammalla pelaajalla kuin kahdella, mutta parhaimmillaan se on nimenomaan kaksinpelinä.

Pelin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Korjaus kirjaan

Kirjan säännöistä puuttuu se, että jos kumpikaan ei voi pelata ylittämättä 31 pistettä, viimeksi kortin pelannut saa pisteen viimeisestä, jonka jälkeen aloitetaan taas nollasta. Jos summaksi tulee 31 ja pelaaja ottaa 2 pistettä siitä, viimeisen kortin pistettä ei saa.

Toinen virhe: Viisitoista-yhdistelmässä voi olla enemmän kuin kaksi korttia.

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät kerätä 121 pistettä erilaisia yhdistelmiä tekemällä.

Yhdistelmiä ovat:

 1. Viisitoista. 2 pistettä. Joukko kortteja, joiden summa on 15. Ässä on 1, numerokortit arvonsa mukaan ja kuvat ovat 10.
 2. Pari. 2 pistettä. Kaksi samanarvoista korttia.
 3. Kuninkaallinen pari. 6 pistettä. Kolme samanarvoista korttia.
 4. Kaksinkertainen kuninkaallinen pari. 12 pistettä. Neljä samanarvoista korttia.
 5. Suora. 1 piste korttia kohti. Vähintään kolme peräkkäistä korttia (maalla ei väliä).
 6. Väri. 1 piste korttia kohti. Neljä tai viisi peräkkäistä korttia samasta maasta, lasketaan vain käsikorteista ja cribistä.

Jako

Pelaajat nostavat pakan ja matalamman kortin saanut (ässä on matala) jakaa ensin. Pelaajille jaetaan kuusi korttia yksi kerrallaan.

Sen jälkeen pelaajat heittävät kädestään kaksi korttia pois kuvapuoli alaspäin. Näistä korteista muodostuu crib, joka kuuluu jakajalle.

Pelin kulku

Etukäsi nostaa pakan ja jakaja kääntää alemman osan päällimmäisen kortin lähtökortiksi kuvapuoli ylöspäin. Jos kortti on sotilas, jakaja saa 2 pistettä (”kaksi kannuksista”).

Etukäsi aloittaa. Kumpikin pelaa vuorollaan kortin eteensä kuvapuoli ylöspäin ja sanoo ääneen siihen asti pelattujen korttien summan. Ässät ovat ykkösiä, numerokortit arvonsa mukaan ja kuvat ovat kaikki kymmenen.

Jos summaksi tulee tasan 15 tai 31, pelaaja saa 2 pistettä. Suurin sallittu summa on 31, sen yli meneviä kortteja ei saa pelata. Jos ei pysty pelaamaan ylittämättä, pitää sanoa ”jatka”, jolloin toinen saa pelata kädestään kaikki kortit, jotka pystyy pelaamaan menemättä rajan yli. Viimeisenä kortin ennen 31 pisteen saavuttamista pelannut saa pisteen viimeisestä, paitsi jos summaksi tuli tasan 31, jolloin saa vain kaksi pistettä 31:stä.

Jos pelaajilla on vielä kortteja, pelatut kortit käännetään nurin ja peli alkaa taas nollasta. Uuden kierroksen aloittaa pelaaja, jonka vuoro olisi ollut seuraavana.

Pisteitä saa merkitä myös pareista ja suorista. Jos pelaa samanarvoisen kortin toisen perään, saa 2 pistettä. Jos heti perään tulee kolmas, saa merkitä 6 pistettä ja neljännestä 12 pistettä.

Jos kortti muodostaa kahden edellisen kortin kanssa kolmen kortin suoran (ei tarvitse olla numerojärjestyksessä, jos pöydässä on esimerkiksi 6 ja 8, seiska tekee suoran valmiiksi), kortin pelannut saa merkitä pisteen jokaisesta suoran kortista. Jos suoraa jatkaa, saa taas pisteen jokaisesta kortista ja niin edelleen, mutta suoraan kuulumattomat kortit katkaisevat pisteenlaskun. Esimerkiksi pelillä 6, 7, 7, 8 tästä viimeisestä kahdeksikosta ei saa pisteitä

Näyttö

Kun kortit on pelattu, etukäsi aloittaa näytön. Siinä pelaajat levittävät alkuperäiset käsikorttinsa eteensä kuvapuoli ylöspäin ja laskevat niiden ja aloituskortin muodostamasta viiden kortin kädestä kaikki mahdolliset pisteet: viidettoista, parit, kuninkaalliset parit, suorat ja värit. Jokaisen kortin saa käyttää useampaan kertaan, jopa samaan yhdistelmään, kunhan toinen kortti vaihtuu (esim. 10, 10, 5, 5 muodostaisi viidentoista neljä kertaa).

Jos pelaajalla on kädessään sotilas, joka on aloituskortin kanssa samaa maata, hän saa pisteen ”päänupista”. Pistettä ei saa, jos aloituskortti oli sotilas.

Etukäden jälkeen jakaja laskee käsikorttinsa ja lopuksi cribin kortit. Cribin kortit lasketaan aloituskortin kanssa kuten tavallinen käsi, mutta väristä ei saa pisteitä jos saman maan kortteja on vain neljä.

Pelin päättyminen

Peli on ohi välittömästi kun toinen pelaajista saa täyteen 121 pistettä. Jos häviäjällä on alle 91 pistettä, hän häviää kaksinkertaisen pelin ja alle 60 pisteellä tappio on kolminkertainen. Jotkut pitävät tuplatappion rajana 60 pistettä.

Muunnelmia

Cribbageen on paljon muunnelmia.

 • Muggins. Vastapuoli saa merkitä itselleen pisteet, joita pelaaja ei itse huomaa saaneensa.
 • Misääricribbage. Pelaajat yrittävät välttää pisteiden keräämistä. Peli on pidempi, joten kannattaa pelata vain 61 pisteeseen. Pisteiden välttäminen on vaikeaa, koska vain noin 8% cribbage-käsistä on nollan pisteen arvoisia.
 • 91 pisteen peli. Manchesterin seudulla pelataan tavallisesti 91 pisteeseen.
 • Kaksi cribiin. Jakaja jakaa cribiin kaksi korttia ja pelaajille viisi korttia. Kumpikin heittää yhden kortin cribiin. Pelissä on enemmän tuuria.
 • Viiden kortin cribbage. Pelin vanhempi, lähes kuihtunut muoto. Pelaajille jaetaan viisi korttia, joista kaksi menee cribiin. Kukin jako pelataan vain kerran 31 pisteeseen, jonka jälkeen pelaajille voi jäädä käyttämättömiä kortteja. Viimeisenä kortin pelannut saa yhden pisteen viimeisestä. Peliä pelataan 61 pisteeseen.
 • Lisää muunnelmia löydät Card Games -sivuilta.

Useamman pelaajan cribbage

Nelinpeli on paripeli, jossa vastakkain istuvat pelaavat samalla puolella. Pari laskee yhteisiä pisteitä, jotka toinen parista merkitsee laudalle. Pelaajille jaetaan viisi korttia, joista yksi menee cribiin. Parit saavat auttaa toisiaan pelin aikana, mutta
suora puhe on kiellettyä.

Kolminpelissä jaetaan viisi korttia pelaajille ja yksi cribiin. Jokainen pelaaja heittää yhden kortin pois cribiin. Jokainen laskee pisteet itselleen. Muuten pelataan kuten kaksinpelissä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.