Herttamisääri

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , , ,

1800-luvulla kehitetyssä herttamisäärissä eli hertassa yritetään vältellä herttojen keräämistä ja patakuningatar on kaikista pahin kortti. Joskus näistäkin korteista on kuitenkin iloa. Tämä peli lienee tuttu kaikille Windowsin käyttäjille.

Herttamisäärin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelissä yritetään välttää pisteiden keräämistä. Pisteitä saa hertoista yhden kustakin ja patakuningattaresta 13. Peli päättyy, kun joku saa kokoon sata pistettä, jolloin vähiten pisteitä kerännyt voittaa.

Jako

Peliin mahtuu 3-6 pelaajaa, peli on parhaimmillaan neljällä. Nelinpelissä pelaajille jaetaan 13 korttia, muut pelaajamäärät vaativat muutoksia, jotka kerrotaan alla.

Ensimmäisessä jaossa pelaajat antavat kolme korttia vasemmalla puolellaan istuvalle pelaajalle. Kortit annetaan kuvapuoli alaspäin. Saadut kortit saa katsoa vasta, kun on antanut omat korttinsa eteenpäin. Seuraavassa jaossa kortteja annetaan oikealle, sen jälkeen ristiin pöydän yli ja lopulta neljännessä jaossa kortteja ei vaihdeta. Tämän jälkeen kierto alkaa taas alusta.

Pelin kulku

Ristikakkosen saanut ajaa ensimmäiseen tikkiin. Pelissä on maantuntopakko. Tikin voittaa se, joka on pelannut isoimman kortin ajettua maata. Pelissä ei ole valttia. Tikin voittaja ottaa kortit eteensä kuvapuoli alaspäin ja ajaa seuraavaan tikkiin.

Herttaa ei saa ajaa ennen kuin sitä on sakattu toisesta maasta ajettuun tikkiin. Herttaa saa kuitenkin ajaa, jos kädessä ei ole muita kortteja.

Pisteenlasku

Jokaisesta tikeissä kerätystä hertasta saa yhden miinuspisteen. Patakuningatar on 13 miinuspisteen arvoinen. Jos onnistuu kuitenkin keräämään kaikki hertat ja patakuningattaren, saa joko vähentää itseltään 26 miinuspistettä pois tai lisätä kaikille muille 26 miinuspistettä. Tämä on slammi.

Peli päättyy, kun joku pelaajista saavuttaa 100 miinuspistettä. Vähiten pisteitä kerännyt voittaa.

Muunnelmia

Alkuperäisen säännön mukaan herttaa sai pelata vapaasti ja etukäsi ajaa aina ensimmäiseen tikkiin.

Peliä voi pelata myös kolme, viisi tai kuusi pelaajaa, jolloin jaetaan 17, 10 tai 8 korttia. Yli jäävät kortit (yksi tai kaksi) menevät ensimmäisen tikin voittajalle. Toinen vaihtoehto on poistaa kakkosia ennen jakoa niin, että kortit menevät tasan.

Omnibus-hertta on peli, jossa ruutusotilas tai ruutukymppi on kymmenen pluspisteen arvoinen.

Herttamisääriä voi pelata myös paripelinä. Vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. On kaksi tapaa pelata: pari kerää tikit joko yhdessä tai erikseen. Ensimmäisessä slammin tekemiseen riittää, että pari kerää kaikki pistekortit, jälkimmäisessä pistekorttien pitää mennä toiselle parin pelaajista. Yhteispelissä pisteet lasketaan kummallekin parille, erikseen pelattaessa jokainen laskee omat pisteensä ja kun joku menee yli sadan, parin tulos on kummankin pelaajan pisteiden summa.

Misääriherttamisäärissä yritetään kerätä pisteitä.

Perumisherttamisääri (cancellation hearts) on 6-10 pelaajan peli, jota pelataan kahdella pakalla. Kortit jaetaan mahdollisimman tasan, yli jäävät ovat leski, jonka joutuu ottamaan ensimmäisen tikin voittaja. Ensimmäiseen tikkiin ajaa etukäsi. Herttaa saa pelata koska tahansa. Pelin nimi tulee tilanteesta, jossa kaksi pelaajaa pelaa tikkiin saman kortin. Silloin tuplatut kortit ”peruvat” toisensa, eikä kumpikaan voi voittaa tikkiä. Jos kaikki tikkiin pelatut kortit perutaan, kortit jäävät pöytään ja päälle pelataan toinen tikki, jonka voittaja vie kortit. Jos viimeinen tikki jää vaille ratkaisua, kortit saa edellisen tikin voittaja.

2 kommenttia

  1. Mistä löytäisin hertan , että voisin tallentaa omalle koneelleni. Peli katosi jokinaika sitten enkä olwe saanut sitä takaisin.

    osoite yllä

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.