Herttamisääri

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , , ,

1800-luvulla kehitetyssä herttamisäärissä eli hertassa yritetään vältellä herttojen keräämistä ja patakuningatar on kaikista pahin kortti. Joskus näistäkin korteista on kuitenkin iloa. Tämä peli lienee tuttu kaikille Windowsin käyttäjille.

Herttamisäärin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelissä yritetään välttää pisteiden keräämistä. Pisteitä saa hertoista yhden kustakin ja patakuningattaresta 13. Peli päättyy, kun joku saa kokoon sata pistettä, jolloin vähiten pisteitä kerännyt voittaa.

Jako

Peliin mahtuu 3-6 pelaajaa, peli on parhaimmillaan neljällä. Nelinpelissä pelaajille jaetaan 13 korttia, muut pelaajamäärät vaativat muutoksia, jotka kerrotaan alla.

Ensimmäisessä jaossa pelaajat antavat kolme korttia vasemmalla puolellaan istuvalle pelaajalle. Kortit annetaan kuvapuoli alaspäin. Saadut kortit saa katsoa vasta, kun on antanut omat korttinsa eteenpäin. Seuraavassa jaossa kortteja annetaan oikealle, sen jälkeen ristiin pöydän yli ja lopulta neljännessä jaossa kortteja ei vaihdeta. Tämän jälkeen kierto alkaa taas alusta.

Pelin kulku

Ristikakkosen saanut ajaa ensimmäiseen tikkiin. Pelissä on maantuntopakko. Tikin voittaa se, joka on pelannut isoimman kortin ajettua maata. Pelissä ei ole valttia. Tikin voittaja ottaa kortit eteensä kuvapuoli alaspäin ja ajaa seuraavaan tikkiin.

Herttaa ei saa ajaa ennen kuin sitä on sakattu toisesta maasta ajettuun tikkiin. Herttaa saa kuitenkin ajaa, jos kädessä ei ole muita kortteja.

Pisteenlasku

Jokaisesta tikeissä kerätystä hertasta saa yhden miinuspisteen. Patakuningatar on 13 miinuspisteen arvoinen. Jos onnistuu kuitenkin keräämään kaikki hertat ja patakuningattaren, saa joko vähentää itseltään 26 miinuspistettä pois tai lisätä kaikille muille 26 miinuspistettä. Tämä on slammi.

Peli päättyy, kun joku pelaajista saavuttaa 100 miinuspistettä. Vähiten pisteitä kerännyt voittaa.

Muunnelmia

Alkuperäisen säännön mukaan herttaa sai pelata vapaasti ja etukäsi ajaa aina ensimmäiseen tikkiin.

Peliä voi pelata myös kolme, viisi tai kuusi pelaajaa, jolloin jaetaan 17, 10 tai 8 korttia. Yli jäävät kortit (yksi tai kaksi) menevät ensimmäisen tikin voittajalle. Toinen vaihtoehto on poistaa kakkosia ennen jakoa niin, että kortit menevät tasan.

Omnibus-hertta on peli, jossa ruutusotilas tai ruutukymppi on kymmenen pluspisteen arvoinen.

Herttamisääriä voi pelata myös paripelinä. Vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. On kaksi tapaa pelata: pari kerää tikit joko yhdessä tai erikseen. Ensimmäisessä slammin tekemiseen riittää, että pari kerää kaikki pistekortit, jälkimmäisessä pistekorttien pitää mennä toiselle parin pelaajista. Yhteispelissä pisteet lasketaan kummallekin parille, erikseen pelattaessa jokainen laskee omat pisteensä ja kun joku menee yli sadan, parin tulos on kummankin pelaajan pisteiden summa.

Misääriherttamisäärissä yritetään kerätä pisteitä.

Perumisherttamisääri (cancellation hearts) on 6-10 pelaajan peli, jota pelataan kahdella pakalla. Kortit jaetaan mahdollisimman tasan, yli jäävät ovat leski, jonka joutuu ottamaan ensimmäisen tikin voittaja. Ensimmäiseen tikkiin ajaa etukäsi. Herttaa saa pelata koska tahansa. Pelin nimi tulee tilanteesta, jossa kaksi pelaajaa pelaa tikkiin saman kortin. Silloin tuplatut kortit ”peruvat” toisensa, eikä kumpikaan voi voittaa tikkiä. Jos kaikki tikkiin pelatut kortit perutaan, kortit jäävät pöytään ja päälle pelataan toinen tikki, jonka voittaja vie kortit. Jos viimeinen tikki jää vaille ratkaisua, kortit saa edellisen tikin voittaja.

13 kommenttia

  1. Mistä löytäisin hertan , että voisin tallentaa omalle koneelleni. Peli katosi jokinaika sitten enkä olwe saanut sitä takaisin.

    osoite yllä

  2. Onko tämä sama kuin hertta? Tuossa johdannossa sanotaan, että tämä herttamisääri eli hertta, mutta tämä vaikuttaa erilaiselta. Tässä lukee, että kolmen, viiden ja kuuden hengen pelissä ylimääräiset kortit saa ensimmäisen tikin voittajalle. Wikipediassa sanotaan, että kolmen hengen pelissä poistetaan ruutukakkonen, viiden hengen pelissä se ja ristikakkonen ja kuuden hengen pelissä lisätään kaksi jokeria, jotka sovitaan risti ja ruutu 2,5:ksi. Lisäksi, kun Wikipedian hakuun kirjoittaa herttamisääri, niin se ohjaa Misääri-sivulle, jossa sääntönä on myös, että ruutukympistä saa kymmenen plussaa. Kun tätä kirjoitin huomasin myös, että herttamisäärissä tulee miinuspisteitä ja hertassa pluspisteitä. Jos herttamisääri on eri kuin hertta, niin onko täällä korttipelioppaassa sivua hertalle ja voisitko poistaa johdannosta kohdan ”eli hertassa” tai lisätä jonkin täsmennyksen?

  3. On tämä sama peli. Suosituista peleistä on erilaisia muunnelmia, niin tästäkin. Korttimäärää pitää säätää, että se menee tasan, mutta sen voi ihan yhtä hyvin tehdä lisäämällä kortteja tai vähentämällä niitä. Vähentäminen on minusta parempi, koska se vaatii vähemmän mitään ylimääräistä.

    Ruutukympin plussasääntö on mainittu tässäkin muunnelmissa Omnibus-herttana. Se ei siis ole mikään herttamisäärin tai hertan perussääntö, vaan muunnelma (joka on Windows-version vuoksi toki yleinen).

    Pelissä voidaan kerätä pluspisteitä, mutta silloin vähiten pisteitä kerännyt voittaa, eli se on ihan sama kuin miinuspisteiden kerääminen.

  4. Siis onko hertta herttamisäärin muunnelma vai toisinpäin? Jos toisinpäin, niin miksi olet tehnyt artikkelin muunnelmasta etkä pääpelistä?

  5. Ne ovat saman pelin eri nimiä. Se on sikäli ihan tavallinen suosittu korttipeli, että siitä on monia eri versioita, jotka tunnetaan vähän eri nimillä. Ei voi sanoa, että joku näistä on se ihan aito ja oikea peli, josta muut ovat muunnelmia. Kansanperinne on sillä tavalla sekavaa.

  6. Ne ovat siis sama peli, mutta eri versioita?

  7. Onkohan tässä artikkelissa virhe?

    ”Pelissä yritetään välttää pisteiden keräämistä. Pisteitä saa hertoista yhden kustakin ja patakuningattaresta 13. Peli päättyy, kun joku saa kokoon sata pistettä, jolloin vähiten pisteitä kerännyt voittaa.”

    Eikö tuon pitäisi olla joko:

    ”Pelissä yritetään välttää miinuspisteiden keräämistä. Miinuspisteitä saa hertoista yhden kustakin ja patakuningattaresta 13. Peli päättyy, kun joku saa kokoon sata pistettä, jolloin vähiten miinuspisteitä kerännyt voittaa.”

    Tai:

    ”Pelissä yritetään saada pisteitä. Pisteitä menettää hertoista yhden kustakin ja patakuningattaresta 13. Peli päättyy, kun joku saa kokoon sata miinuspistettä, jolloin vähiten pisteitä menettänyt voittaa.”

    Siis kun eikös pisteellä tarkoiteta yleensä pluspisteitä. Etkä sä myöskään pelissä kerää pisteitä, vaan menetät niitä.

  8. Ei ole virhe. Ei sillä ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta. Jos pitää asiaa selvempänä niin, niin ihan hyvin voi laskea miinuspisteitä, jolloin voittaja on se, jolla on vähiten miinuksia, mutta se ei eroa mitenkään siitä että lasketaan positiivisia pisteitä ja vähiten pisteitä kerännyt voittaa. Se ei vaikuta peliin. On henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni, mistä pitää enemmän.

  9. ”Peliä voi pelata myös kolme, viisi tai kuusi pelaajaa, jolloin jaetaan 17, 10 tai 8 korttia. Yli jäävät kortit (yksi tai kaksi) menevät ensimmäisen tikin voittajalle.”

    Suurin 52:sta pienempi kuutosella jaollinen luku 48, joten eikös kuuden hengen pelissä jää neljä korttia yli. Pitäisikö noissa suluissa lukea siis ”yksi, kaksi tai neljä”?

  10. Tämä palasi mieleeni ja palaisin tähän vielä vähän. Sanot yhdessä vastauksessasi, että Hertta ja Herttamisääri ovat sama peli. Sanot vähän aiemmin, että toinen on toisen muunnelma. Ei kai ne voi olla kumpaakin? Tai siis voiko muunnelmasta ja pääpelistä sanoa, että ovat yksi ja sama peli? No kai ne ovat samaan aikaan periaatteessa sama ja eri peli? Toinen asia mikä minua mietityttää on se, että tämä on ainoa paikka (ainakaan ei tule muuta paikkaa mieleen), jossa olen törmännyt Herttamisääriin. Muualla olen kuullut vain Hertasta. Mietin siis, että miksi kirjoitit Herttamisääristä etkä Hertasta ja mikset ole mitenkään sen kummemmin avannut Herttamisäärin ja Hertan suhdetta toisiinsa?

    PS. Et ole vieläkään vastannut tuohon viimeiseen kommenttiini tai muokannut tuota artikkeliasi.

  11. Herttamisääri-nimeä käytetään muun muassa Wikipediassa ja joissain korttipelikirjoissa. Ei ole mitenkään yksiselitteistä, mistä versiosta mitäkin nimeä käytetään. Suosituista korttipeleistä on paljon muunnelmia ja harvoin mitään oikeaa virallista versiota. Tästäkin pelistä on erilaisia muunnelmia, joista käytetään milloin nimeä hertta, milloin herttamisääri, ristiin rastiin. Se on epämääräisyyttä, joka on vain hyväksyttävä. Siinä ei tosiaan ole sen kummemmin avaamista: hertta ja herttamisääri ovat saman pelin kaksi nimeä, ja vaihtelee käyttäjästä riippuen, kumpi nimi on käytössä ja mihin muunnelmaan se viittaa.

    Joo, kyllä pitäisi varmaan lukea ”yksi, kaksi tai neljä”. Samalla sillä tarkalla lukumäärällä ei ole väliä; siinä kohtaa jaetaan kaikki ylijäämäkortit, oli niitä kuinka monta hyvänsä. Peli on muutenkin parhaillaan nelinpelinä, jolloin ylijäämäkortteja ei ole.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.