Hullunkuriset perheet

Luokka: Kerää kaikki
Pakka:
Pelaajamäärä: , , , ,

Tämä perinteinen lastenpeli tunnetaan monilla nimillä. Suomessa peli on hullunkuriset perheet ja sitä pelataan Musta Pekka -korteilla. Malli on Englannista, jossa Happy Families -korttipakka on yhtä lailla tunnettu. Ranskalaisessa perhepakassa jokaiseen perheeseen kuuluu myös yhdet isovanhemmat. Yhdysvalloissa peli on Authors ja kortteihin on kuvattu kirjailijoita ja heidän teoksiaan. Saksassa peli on Quartet ja kortit samoin eri tavoin opettavaisia.

Go fish on tavallisilla korteilla pelattava muoto, joka Suomessa tunnetaan nimellä hyppää järveen.

Pelin tavoite

Pelin tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon neljän samanarvoisen kortin nippuja.

Jako

Kortit jaetaan tasan pelaajien kesken. Ei haittaa, jos kortit eivät jakaudu aivan tasan.

Pelin kulku

Etukäsi pyytää ensin keneltä tahansa pelaajalta jotain tiettyä korttia, esimerkiksi patakolmosta. Jotta saa pyytää, kädessä pitää olla vähintään yksi samannumeroinen kortti.

Jos pyydetty kortti löytyy pelaajalta, jolta sitä kysellään, se on annettava pyytäjälle. Pyytäjä saa jatkaa niin kauan kuin pystyy pyytämään onnistuneesti. Jos pyydettyä korttia ei löydy, vuoro siirtyy sille, jolta yritettiin pyytää korttia.

Kun pelaajalla on neljä samanarvoista korttia kädessään, hän laittaa ne nipuksi eteensä. Kun kaikki kortit on niputettu, eniten nippuja kerännyt voittaa.

Muunnelmia

Peliä voi helpottaa siten, että maata ei tarvitse nimetä vaan riittää, että pyytää pelkästään tietynarvoista korttia.

Go fish -pelissä jaetaan viisi tai seitsemän korttia (valitkaa itse). Loput kortit levitetään pöydälle kuvapuoli alaspäin (tai pinotaan umpipakaksi). Pelaajat pyytävät helpomman säännön mukaisesti kortteja ja jos pyyntö ei osu, pyytäjää kehotetaan menemään kalastamaan (”go fish!” tai ”hyppää järveen!”), jolloin tämä nostaa pöydästä kortin käteensä.

Peli päättyy siihen, kun joltakulta loppuvat kortit tai kun pöydästä loppuvat kortit. Vaihtoehtoisesti voi pelata, kunnes kaikki kortit ovat nipuissa, jolloin tyhjäkätinen pelaaja nostaa vuorollaan kortin pakasta, mutta ei tee muuta ja pakan loppumisen jälkeen kukaan ei vain nosta pakasta.

3 kommenttia

 1. haluaisin tietää mitä ovat hullun kuriset perheiden nimet, tiiäkkö nää?
  me muistetaan vain murto-osa…

 2. En minäkään niitä ulkoa muista, joten suosittelen että menet kauppaan ja ostat kortit, sillä se selviää, eikä varmasti maksa paljon.

 3. Perheet ovat;
  Filmi (valokuvaaja),
  Johto (sähkömies),
  Kallio (kapteeni),
  Meri (kalastaja),
  Miekka (luutnantti),
  Pelto (maanviljelijä),
  Ponteva (poliisi),
  Raape (viljelijä),
  Sivel (taiteilija), Sointu (soittaja),
  Tietomies (opettaja) ja
  Teräs (tehtailija).

  Lapsosille voinet keksiä nimet itse. Niillä ei suurta väliä ole 🙂

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.