Moska

Luokka: Lyöntipelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , ,

Moska on erityisesti Itä-Suomessa pelattu peli, joka on sukua mustallemaijalle ja venäläiselle durakille. Moska sopii hyvin pelaajille, jotka pitävät mustastamaijasta, mutta haluavat lisää haastetta. Samaa sukua on myös turamoska.

Sana moska voi tarkoittaa myös tuhtia vasaraa — lieköhän tämä myös selitys pelin alkuperälle? Pelissähän lyödään kortteja.

Pelin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Moskaa voi pelata myös alle neljä, mutta parhaimmillaan se on, kun pelaajia on 4–6.

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät välttyä jäämästä viimeiseksi pelaajaksi, jolla on kortteja kädessään. Peli koostuu hyökkäyksistä, joissa yksi pelaajista kaataa kortteja, joilla muut hyökkäävät hänen kimppuunsa.

Jako

Ensimmäinen jakaja arvotaan, jatkossa edellisen pelin häviäjä on jakaja. Jakaja voi tarjota pakkaa nostettavaksi oikealla puolellaan istuvalle pelaajalle ja jos tämä erehtyy koskemaan pakkaan, hänestä tulee jakaja.

Pelaajille jaetaan kuusi korttia yksitellen. Seuraava kortti käännetään esiin ja laitetaan pakan alle poikittain. Tämä kortti määrää valtin. Pelaaja, jolla on kädessään valttikakkonen, voi vaihtaa sen koska tahansa pakan alla olevaan valttikorttiin.

Pelin kulku

Etukäsi aloittaa hyökkäämällä myötäpäivään seuraavan pelaajan kimppuun. Etukäsi on siis hyökkääjä ja hyökkäyksen kohdetta sanotaan tappajaksi. Kun hyökkääjä on aloittanut hyökkäyksen, muutkin pelaajat voivat osallistua.

Kun hyökkäys aloitetaan, hyökkääjä voi lyödä pöytään yksittäisen kortin tai sitten pareja, kolmosia ja nelosia. Sallittuja hyökkäyksiä olisivat esimerkiksi 6-6, 4-4-8-8, 5-5-5-K-K tai Q. Sen sijaan 2-7-7 ei ole sallittu, koska siinä on sekä yksittäinen kortti että pari. Yksittäisen kortin saa pelata vain yksinään.

Sen jälkeen tappaja tappaa haluamansa kortit käsikorteillaan. Tappaja kaataa hyökkäyskortteja pelaamalla jokaisen kortin päälle kädestään toisen kortin, joka on joko suurempi kortti samaa maata tai valttia. Valtin voi kaataa suuremmalla valtilla. Kaikkia kortteja ei ole pakko kaataa. Ässä on suurin kortti.

Muut pelaajat voivat osallistua hyökkäykseen

Muutkin pelaajat voivat osallistua hyökkäykseen pelaamalla kortteja, joiden numerot esiintyvät jo pöydällä. Jos hyökkäys aloitetaan nelosella, jonka tappaja kaataa seiskalla, muut pelaajat voivat nyt pelata nelosia ja seiskoja. Vuorojärjestystä ei ole, vaan pelaajat voivat pelata kortteja sitä mukaa kun tilaisuuksia aukeaa.

Korttien pelaamisen jälkeen pelaajat täydentävät käsikorttinsa kuuteen. Tappaja ei saa kuitenkaan täydentää kättään ennen kuin hyökkäys on ohi.

Hyökkäystä saa jatkaa, kunnes tappaja on käyttänyt kuusi käsikorttia tai hänen käsikorttinsa loppuvat. Tappajalta voi kysyä käsikorttien määrää. Jos pöydälle on pelattu vahingossa liikaa kortteja, hyökkääjä valitsee, mitkä korteista jäävät pöytään. Loput palautetaan takaisin pelaajilleen.

Hyökkäyksen loppuminen

Hyökkäys loppuu, kun tappaja saa kaikki kortit tapettua eivätkä muut pysty tai halua enää jatkaa. Hyökkäys loppuu myös silloin, kun tappaja lopettaa ja nostaa tappamattomat kortit käteensä. Muut saavat tällöin pelata vielä pöydällä olleiden korttien kanssa samannumeroisia kortteja, jotka tappajan on nostettava käteensä.

Kun hyökkäys on ohi, tapetut kortit ja tappokortit laitetaan poistopinoon ja tappaja täydentää kätensä kuuteen korttiin.

Jos tappaja sai kaikki kortit tapettua, hän saa nyt hyökätä seuraavan pelaajan kimppuun. Mikäli tappaja nosti yhdenkin kortin pöydästä, hyökkäysvuorossa on hänen vasemmalla puolellaan istuva pelaaja.

Pelin päättyminen

Kun nostopakka on loppu, pelataan vielä käsikorteilla, kunnes enää yhdellä pelaajalla on kortteja jäljellä. Hän häviää ja on seuraavan kierroksen jakaja.

8 kommenttia

  1. Parikkalassa ja Saarella on pelattu Moskaa hyvin yleisesti ja sitä on pidetty paikallisena erikoisuutena.
    Säännöt poikkeavat vain vähän tässä esitetystä. Tässä eräitä oleellisimpia poikkeamia:
    1) Kortit voidaan jakaa yksi, kaksi tai kolme korttia kerrallaan ne kortit jotka jäävät kun kaikille on jaettu 6 korttia muodostavat pakan 2) kortteja ajetaan (ei hyökätä) 3) Korttien pöytään panija on ajovuorossa oleva pelaaja ja hän ajaa kortit 4) se jolle ajetaan on tappovuorossa 5) muut voivat ajaa samannumeroisia kortteja, mitä ajovuorossa oleva on ajanut tappovuorossa olijalle, myös tappokorteille voi ajaa rintaan samannumeroisia korteja. 6. Ajettujen korttien lukumäärä ei saa ylittää tappovuorossa olevalla pelaajalla kädessä olevien korttien lukumäärää (ei mahdu enempää) 7) kun pakka on loppunut ja pelaaja saa tyhjennettyä kätensä hän pääsee pois pelistä 8 ) se jolle jää viimeiseksi kortteja käteen tai on ajettu häviää pelin, kolme kertaa peräkkäin hävinnyt on tura

  2. Tästä on eri versioita. Meillä pelattiin moska turana niin. Että vain silloin sai lyödä tappokorttejakin ”rintaan”. Eli sai lyödä sekä pöydässä oleviin että kaatokortteihin samoja” rinnalle”. Korttejahan saattoi olla paljonkin, jos oli joutunut nostamaan kun kaatokortteja eikä valtteja ollut.

  3. Tura on tappokorteille rintaan laittamista, kolme kertaa peräkkäin moskaksi jäänyt on ”poronmuna”, ainakin Saaren Mikkolanniemellä!

  4. saako hyökkääjä tehdä lisää hyökkäyksiä hyökkäyksen aikana,eli jos tappajalla on vielä kortteja kädessä voiko hyökkääjä vielä pistää uusia numeroita pöydälle?

  5. Kyllä, kaikki pelaajat saavat pelata lisää hyökkäyskortteja.

  6. Muutama kommentti:
    Moskassa saa laittaa rintaan vain ajetuille numeroille, ei tappokortille (siksi moska onkin aika tylsää). Turamoskassa saadaan laittaa rintaan myös tappokorteille eli ”turata”. Voiko hyökkääjä pistää uusia numeroita pöydälle? Ei uusia, mutta vanhoja kylläkin. Parin/kolmosten/nelosten ajaminen yksi kerrallaan ja laittaminen myöhemmin rintaan on tunnettu taktinen jäynä.
    ”Jos pöydälle on pelattu vahingossa liikaa kortteja, hyökkääjä valitsee, mitkä korteista jäävät pöytään”. Mielestäni ei näin, vaan pelaajat, jotka ovat viimeisinä turanneet pöytään liikaa kortteja, joutuvat ottamaan omansa pois. Tapettavaksi tulevat ne kortit, jotka hyökkääjä/ajaja tai joku muu pelaaja on lyönyt pöytään siinä vaiheessa, kun tappajalla on kortteja riittävästi.

    P.S. Parikkalan seudulla on toinenkin ”kansallispeli”, narri, jota melkeinpä jokainen vanhempi mieshenkilö osaa, Sääntöjä en vaan ole löytänyt mistään.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.