Hombre

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä:

”Belinda now, whom thirst of fame invites, Burns to encounter two advent’rous Knights, At Ombre singly to decide their doom; ” —Alexander Pope: The Rape of the Lock

Hombre, l’hombre tai ombre on korttipelien historian suuria klassikoita. Tässä tikkipelissä oli ensimmäisenä käytössä tarjoushuutokauppa. Korttipelit ja pasianssit -kirja esittelee tanskalaisen l’hombren, jota pelataan Tanskassa yhä, Korttipeliopas taas 1800-luvun englantilaisen hombren, David Parlettin ja lordi Aldenhamin mukaan.

Alexander Popen The Rape of the Lock -runossa on värikäs ja dramaattinen kuvaus hombre-pelistä.

Tanskalaisen l’hombren säännöt löydät joko Korttipelit ja pasianssit -kirjasta tai englanniksi Card Games -sivuilta. Varhaisempi hombre löytyy englanniksi Wikipediasta ja suomeksi 150 korttipeliä -kirjasta.

Korjaus kirjaan

Kirjaan on livahtanut pieni virhe hombren sääntöihin. Pelin toiseksi korkein valtti on valttimaan pienin kortti. Kirjassa väitetään, että punaisista maista se on kakkonen ja mustista seiska, mutta asiahan on juuri päinvastoin. Jos risti on valttia, matadorit ovat ♠A, ♣2, ♣A. Jos ruutu on valttia, ne ovat ♠A, 7, ♣A. Padasta valtit ovat ♠A, 2, ♣A ja hertasta ♠A, 7, ♣A.

3 kommenttia

  1. Hombre on vekkuli peli, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla sen historiallisen arvon vuoksi. Pelissä on omat kiemuransa, vaikeimpana erikoinen korttien arvojärjestys (punaisten maiden numerot ovat käänteisessä järjestyksessä ja mustat ässät ovat aina isoja valtteja).

    Muuten hombre on melko yksinkertainen peli ja kelpo viihdettä.

  2. Hei, etsin oikeaa suomenkielistä termiä soololle. Puhutaanko suomessa tässä pelissä soolosta? Tarvitsen oikean termin ISLEX-sanakirjaan, joka on islannin ja pohjoismaisten kielten ja suomen välinen sanakirja.

    Toinen kysymys soolosta, puhutaanko meillä soolopelistä, kun tarkoitetaan yksin pelaamista joukkueessa pelaamisen vastakohtana. Löysin soolovistin säännöt verkosta. Onko myös soolopeli siis oikea pelitermi?

  3. Noin ylipäätään en usko, että tätä peliä Suomessa pelataan niin paljon, että sanasto olisi vakiintunutta. Soolo on kuitenkin tavanomainen ja paljon käytetty korttipelitermi, tässä ja muissakin peleissä. Soololla tarkoitetaan peliä, jossa pelinviejä pelaa yksin, eikä parin kanssa. Tavallisessa vistissähän pelataan pareina, soolovistissä pelataan yksin.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.