Lamarckistinen pokeri

Luokka: Kalastuspelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , , , ,

Lamarckistinen pokeri on hauska peli, jossa yritetään kehittää omaan käteen mahdollisimman hyvä pokerikäsi. Pelillä ei sinänsä ole muuta tekemistä pokerin kanssa, se ei esimerkiksi ole erityisen hyvä rahapeli. Sen sijaan lamarckistinen pokeri on erittäin hyvää pikaviihdettä, sillä pelin säännöt ovat helpot ja sen pelaa nopeasti.

Pelin ovat keksineet James Ernest ja David Howell, ja se on julkaistu alunperin GAMES-lehdessä vuonna 1999.

Nimi tulee 1800-luvulla eläneestä Jean-Baptiste Lamarckista, jonka lamarckistisessa evoluutioteoriassa yksilöt pystyivät siirtämään hankittuja ominaisuuksia jälkeläisilleen. Tällöin esimerkiksi kehonrakentajan lapsi perii tämän hankkimat komeat lihakset.

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät kehittää pelin aikana käteensä mahdollisimman hyvän pokerikäden. Parhaan pokerikäden saanut voittaa pelin. Yksi erä kestää noin kymmenen minuuttia.

Jako

Tavallinen 52 kortin pakka sekoitetaan. Jokaiselle pelaajalle jaetaan neljä korttia, jonka jälkeen pöytään jaetaan neljä korttia kuvapuoli ylöspäin. Tämä on geenipooli.

Pelin kulku

Vuorot pelataan yhtä aikaa. Jokainen valitsee kädestään yhden kortin, jota nimitetään kipinäksi. Kortit paljastetaan yhtä aikaa ja ratkaistaan järjestyksessä isoimmasta alaspäin. Ässä on korkein kortti ja maiden arvojärjestys on ♠, , , ♣.

♠A on siis ensimmäinen kortti ja ♣2 viimeinen.

Kipinät tuottavat pelaajalleen geenipoolista kortteja. Pelaaja saa poimia geenipoolista kaikki kortit, joiden maa tai numeroarvo on sama kuin pelatun kipinän. 8 keräisi siis poolista kaikki hertat ja kahdeksikot. Sen jälkeen kipinäkortti menee pooliin ja seuraava pelaaja ottaa korttinsa. Omaa kipinäkorttiaan ei siis saa takaisin, mutta pienemmän kortin pelannut voi saada aikaisemmin pelatun kipinäkortin.

Kun kaikki kipinät on ratkaistu, pooli tyhjennetään ja tilalle jaetaan uusi pooli.

Erikoistilanteita

Toisinaan käy niin kehnosti, ettei kipinällä voi voittaa mitään. Kipinä on kuitenkin pakko pelata joka vuoro ja jos tulee huti, sen menettää eikä tilalle saa mitään.

Jos pelaajalta loppuu kortit kesken pelin, hän häviää — hänen lajinsa on sukupuutossa. Huonompi juttu. Näin voi käydä lähinnä useamman pelaajan peleissä, jotka ovat onneksi myös nopeampia.

Pelin päättyminen

Peli päättyy, kun pakka on tyhjä, eikä uutta poolia pysty jakamaan. Paras viiden kortin pokerikäsi voittaa pelin.

2 kommenttia

  1. Mihin geenipoolista otetut kortit laitetaan? Mitä tarkoittaa, ” kun kaikki kipinät on ratkaistu”, jos ne otetaan käteen eikä käsikorttien ole tarkoitus loppua? Jos taas neljä käsikorttia pelataan loppuun, jaetaanko pakasta myös aina neljä uutta käsikorttia? Näin pelaten 52 korttia ei mene kahdella pelaajalla ok.

  2. Geenipoolista tulevat kortit nousevat käteen. Kierrokset menevät niin, että jokainen pelaaja pelaa kädestään yhtä aikaa yhden kortin. Näillä korteilla otetaan kortteja poolista käteen. Kun kaikkien kortit on käyty läpi, geenipooli tyhjennetään ja uudet kortit jaetaan tilalle. Pelaajat eivät saa käsikortteja muualta kuin geenipoolista kipinöillä. Uusia kortteja ei jaeta pelin aikana. Näin kortit menevät kahdellakin tasan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.