Avopokerit

Luokka: Pokeripelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , , , , , , , ,

Avopokeripelit eli stud-pelit ovat pokeria, joissa pelaajille jaetaan kortteja sekä kuvapuoli ylös- että alaspäin. Pokerin perussäännöt löydät edellä olevan linkin takaa. Suomessa suosituin avopokeri on tietysti sökö.

Sökön ja muiden avopokeripelien säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Stud pokerin säännöt

Perinteinen viiden kortin stud on suomalaisen sökön esikuva, mutta suosituin muoto maailmalla on seitsemän kortin stud.

Suomalaisessa sökössä pelaajille jaetaan ensin yksi kortti kuvapuoli alaspäin (”hole card”), sen jälkeen neljä korttia kuvapuoli ylöspäin. Näkyvät kortit jaetaan yksi kerrallaan ja jokaisen avoimen kortin jälkeen on panostuskierros,  jonka aloittaa pelaaja, jolla on parhaat kortit näkyvillä.

Seitsemän kortin studissa pelaajille jaetaan kaksi piilokorttia, neljä näkyvää ja lopuksi vielä yksi piilokortti. Näistä korteista pelaajat käyttävät viisi korttia muodostaakseen parhaan mahdollisen pokerikäden.

Viiden kortin studia voi pelata tavallisella pakalla jopa kymmenen pelaajaa, seitsemän kortin studia taas voi pelata varmasti seitsemän, tavallisesti kahdeksan ja jos pelaajat ovat hyviä ja kippaavat tarpeeksi usein, jopa yhdeksän pelaajaa. Löysillä pelaajilla pakan rajat voivat tulla vastaan jo kahdeksalla pelaajalla.

Razz

Razz on seitsemän kortin studia, jota pelataan huonoimmasta kädestä. Pelissä käytetään tavallisesti ässästä viitoseen -sääntöä: huonoin (eli tässä tapauksessa paras) käsi on 5-4-3-2-A, kun värejä eikä suoria ei oteta huomioon.

Pelaajat asettavat alkupanoksen ja saavat kaksi korttia kuvapuoli alaspäin ja yhden kuvapuoli ylöspäin. Korkeimman kortin on lyötävä aloituspanos (yleensä 1/3 tavallisesta panoksesta). Ensimmäisen kierroksen jälkeen pelaajat saavat lisäkortin kuvapuoli ylöspäin. Pienin näkyvä käsi aloittaa.

Näin jatketaan, kunnes pelaajilla on viisi korttia, joista kaksi on kiinni ja kolme auki. Viidennen kortin jälkeen panokset tuplataan. Razzissa käytetään yleensä kiinteitä limittejä. Viimeinen, seitsemäs kortti pelataan kuvapuoli alaspäin.

London lowball on eurooppalainen muunnelma, jossa käytetään ässästä kuutoseen -sääntöä ja pot limit tai no limit -sääntöjä.

Kirjasuositus

Otso Kantokorven hieno Johdatus baarisököön -teos on upea kirja sököpokerista.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.