Hold’em-pokerit

Luokka: Pokeripelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , , , , , , , ,

Pokerin yhteiskorttipeleissä (community card games) pelaajilla on itsellään vajaa käsi ja pöytään pelataan yhteisiä avoimia kortteja, joita kaikki voivat käyttää osana kättään. Tämä toisen maailmansodan aikoihin yleistynyt pelitapa on nykyään suosituin tapa pelata pokeria. Texas hold’em on yhteiskorttipelien kuningas.

Löydät pelien säännöt myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Texas hold’em

Texas hold’em on seitsemän kortin sököstä kehitetty pokeripeli. Se on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin pokeripeli. Peliin mahtuu hyvinkin kymmenen pelaajaa, koska jokainen lisäpelaaja tarvitsee vain kaksi korttia.

Jakovuoro kiertää. Pokeriseteissä on usein erityinen dealer-merkki osoittamassa jakajan paikkaa. Jakajan vasemmalla puolella istuu small blind ja tämän jälkeen big blind. Nämä pelaajat asettavat aina alkupanoksen, halusivat tai eivät. Blindit kiertävät jakajan mukana pöydän ympäri. Jos pelaajia on jäljellä vain kaksi, jakaja maksaa small blindin.

Hold’emissa käytetään usein kiinteitä panostusrajoja, esimerkiksi 2/4 pelimerkkiä. Silloin big blindin alkupanos on alemman limitin mukainen ja small blindin alkupanos on puolet big blindistä. Turnauksissa limitit kasvavat pelin edetessä, jolloin blinditkin kasvavat.

Pelaajille jaetaan ensin kaksi korttia kuvapuoli alaspäin. Näiden korttien perusteella tapahtuu ensimmäinen kierros panoksia. Sen aloittaa big blindin vasemmalla puolella istuva pelaaja. Blindit ovat ”eläviä” panoksia, eli ne lasketaan kyseisen pelaajan maksamiin panoksiin mukaan.

Sen jälkeen jaetaan flop eli kolme avointa korttia. Flopin jälkeinen kierros alkaa jakajan vasemmalta puolelta. Sen jälkeen jaetaan neljäs avoin kortti, turn. Jälleen seuraa panostuskierros, jakajan vasemmalta aloittaen. Viimeinen kortti on viides avoin kortti eli river. Sen jälkeisen panostuskierroksen jälkeen on näyttö.

Jäljellä olevat pelaajat tekevät avoimista korteista ja omista käsikorteistaan parhaan mahdollisen käden. Paras käsi voittaa. On mahdollista, että paras käsi muodostuu kokonaan avoimista korteista, jolloin kaikki pelissä mukana olevat pelaajat jakavat voiton. Jos potti ei mene tasan, ylimääräiset pelimerkit menevät jakajasta seuraavalle mukana olevalle pelaajalle.

Texas Hold’emiin löydät paljon ohjeita ja etenkin opastusta nettipelin pariin Texas Holdem Pokeri -sivuilta, esim. Texas Holdem pokerin säännöt.

Omaha hold’em

Omaha on kuin texas hold’em, mutta pelaajille jaetaan neljä omaa korttia. Lopussa käsi on rakennettava tasan kahdesta omasta kortista ja kolmesta yhteisestä kortista. Tässä on syytä olla tarkkana, sillä texas hold’emiin tottuneet käyttävät helposti väärän määrän kortteja.

Omahaa pelataan usein pot limit -säännöillä (kts. pokerin säännöt). Suosittua on myös omaha hi-lo. Siinä pelaajat muodostavat korteistaan kaksi kättä, mahdollisimman hyvän käden ja mahdollisimman huonon käden. Paras käsi voittaa puolet potista, huonoin käsi toisen puolen. Huonossa kädessä ei yleensä saa olla pareja tai kahdeksikkoa suurempia kortteja. Pelaajan ei tarvitse ilmoittaa, yrittääkö hyvää vai huonoa kättä, vaan kortit puhuvat ja sama pelaaja voi parhaassa tapauksessa voittaa molemmat potit.

Lue lisää aiheesta: Omaha Holdemin säännöt.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.