Pokeri

Luokka: Panostuspelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , , , , , , , ,

Pokeri on tehnyt pitkän matkan Louisianan jokilaivoilta internetiin. Alkuperältään ranskalainen, mutta koko olemukseltaan hyvin amerikkalainen peli on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä ja suosituimpia korttipelejä ja ainakin uhkapelien kuningas. Kuten David Parlett sanoo: pokerin erinomaisuuden todiste ei ole se, että jotkut pelaavat sitä erittäin hyvin, vaan se, että monet pelaavat sitä todella huonosti.

Pokerista on valtava määrä erilaisia muunnelmia. Tässä jutussa esitellään pokerin perusteet, jotka pätevät kaikissa pokeripeleissä.

Pokerin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pokerissa on tavoitteena voittaa vastapelaajien rahat tai pelimerkit. Voittaminen tapahtuu vakuuttamalla muut pelaajat siitä, että itsellä on vahvin pokerikäsi.

Pokerikädet

Pokerikädet ovat viiden kortin yhdistelmiä. Joissain muunnelmissa pelaajilla voi olla enemmän kortteja, mutta silloin lasketaan vain viisi parasta korttia. Pokerikädet ovat huonoimmasta parhaimpaan:

 1. Korkein kortti (”hai”). Jos kädessä ei ole muuta, korkein kortti ratkaisee. Todennäköisyys saada tällainen käsi on 50,1 %.
 2. Pari. Kaksi samanarvoista korttia. Todennäköisyys 42,3 %.
 3. Kaksi paria. Kaksi samanarvoista korttia ja toiset kaksi samanarvoista korttia. Todennäköisyys 4,75 %.
 4. Kolmoset. Kolme samanarvoista korttia. Todennäköisyys 2,11 %.
 5. Suora. Viisi perättäistä korttia, maalla ei ole väliä. Todennäköisyys 0,392 %.
 6. Väri. Viisi samaa maata olevaa korttia. Todennäköisyys 0,197 %.
 7. Täyskäsi. Kolmoset ja pari. Todennäköisyys 0,144 %.
 8. Neloset. Neljä samanarvoista korttia. Todennäköisyys 0,024 %.
 9. Värisuora. Suora, jossa kaikki kortit ovat samaa maata. Todennäköisyys 0,00154 %.

Värisuora ässästä kymppiin on kuningasvärisuora, jokerittomassa pelissä paras mahdollinen käsi. Jokerin kanssa paras käsi on viitoset eli neljä samanarvoista korttia ja jokeri. Mikäli kahdella pelaajalla on sama käsi, korteiltaan korkeampi voittaa. Jos kahdella pelaajalla on pari, suurempi pari voittaa. Jos kahdella pelaajalla on sama pari, korkein parin ulkopuolinen kortti ratkaisee. Värissä, suorassa ja värisuorassa katsotaan korkeinta korttia. Täyskäsistä se, jossa on paremmat kolmoset voittaa.

Vertailussa voi tulla tasapeli. Mailla ei ole arvojärjestystä, joten esimerkiksi samannumeroiset värisuorat ovat yhtä arvokkaita.

Käänteiset kädet

Joskus pelataan huonoimmasta kädestä (”lowball”) tai parhaasta ja huonoimmasta yhtä aikaa (tällainen peli on nimeltään ”hi-lo”).

Huonoimpien käsien arvioimiseen on erilaisia tapoja, mutta yleisin on ässästä viitoseen -sääntö. Siinä käsiä katsotaan muuten tavalliseen tapaan, mutta suoria ja värejä ei tunneta. Huonoin mahdollinen käsi on silloin suora ässästä viitoseen.

Jos kädessä on yksikin pari, se on automaattisesti huonompi kuin pariton käsi ja niin edelleen. Varsinkin hi-lo-tyyppisissä peleissä, joissa potti jaetaan parhaan ja huonoimman käden kesken, huonossa kädessä ei saa yleensä olla pareja tai kahdeksikkoa suurempaa korttia. Tällaisia käsiä on helppo vertailla keskenään. Kortit järjestetään laskevaan numerojärjestykseen ja näin saatuja viisinumeroisia lukuja vertaillaan keskenään. Pienempi numero on huonompi käsi ja siten voittaja.

Toinen vaihtoehto on ässästä kuutoseen -sääntö, jossa suorat ja värit huomioidaan. Huonoin mahdollinen käsi on siis 6-4-3-2-A. Kolmas tapa on kakkosesta seiskaan -sääntö, jossa suorat ja värit ovat mukana ja ässä on aina iso, joten huonoin käsi on 7-5-4-3-2.

Jonkin verran vaihtelee se, pitääkö pelaajien ilmoittaa yrittävätkö hyvää vai huonoa kättä, vai annetaanko korttien puhua, jolloin näytössä yksinkertaisesti katsotaan, kenellä on paras ja kenellä huonoin käsi.

Panoksien asettaminen

Kaikissa pokeripeleissä tärkein eli panoksien asettaminen toimii jotakuinkin samalla tavalla. Pelaamiseen tarvitaan rahaa tai pelimerkkejä. Nykyisen pokeribuumin ansiosta pelimerkkejä saa mistä tahansa edullisesti, joten niitä kannattaa käyttää. Pelimerkkejä on hyvä olla ainakin kolmea eri väriä. Yleensä valkoiset ovat ykkösiä, punaiset kakkosia ja siniset viitosia (tai 1, 5 ja 10 tai 1, 5 ja 20).

Pelaajat pitävät pelimerkkinsä edessään. Niiden määrä on julkista tietoa. Kun pelaaja asettaa panoksen, hän laittaa pelaamansa pelimerkit eteensä erilleen muista varoistaan. Pelaajien panokset pidetään erillään, jotta kaikki näkevät, kuinka paljon kukin pelaaja on panostanut. Asetettua panosta ei saa enää ottaa takaisin, pelatut pelimerkit saa ottaa vain potin voittaja.

Kaikissa pokeripeleissä joku tekee aloituspanoksen. Joissain peleissä käytetään blindejä, jolloin yksi tai kaksi pelaajaa joutuu tekemään aloituspanoksen näkemättä korttejaan. Koska blindien asettaminen on epäreilua, vuoro yleensä kiertää pöydän ympäri. Toinen tavallinen vaihtoehto on ante, jolloin kaikki pelaajat joutuvat laittamaan alkupanoksen.

Jos pottia ei ole vielä avattu, pelaajilla on kolme vaihtoehtoa:

 1. Avata potti asettamalla panos tai lyödä (”open”). Panoksella voi olla joku minimi- ja maksimikoko, riippuen pelistä.
 2. Passata (”check”). Jos kaikki passaavat, kierrosta ei pelata ja mahdolliset alkupanokset jäävät seuraavalle kierrokselle.
 3. Luovuttaa (”fold”). Pelaaja laittaa korttinsa kuvapuoli alaspäin pöydälle eikä osallistu enää tälle kierrokselle.

Kun potti on avattu, vaihtoehtoja on neljä:

 1. Katsoa tai sököttää (”check”). Jos kukaan ei ole vielä korottanut, pelaaja voi pysyä pelissä maksamatta mitään. Jos panosta on korotettu, katsominen ei ole enää mahdollista.
 2. Maksaa tai katsoa (”call”). Pelaaja maksaa sen verran, että hänen asettamansa panos on saman verran kuin edellisen aktiivisen pelaajan panos.
 3. Korottaa tai nokittaa (”raise”). Pelaaja maksaa sen, mitä edellisetkin pelaajat ja korottaa sen jälkeen panosta haluamallaan summalla. Pelistä riippuen korotuksille on joko ennaltamäärätyt summat (”fixed limit”), potin kokoon liittyvät rajat (”pot limit”) tai ei minkäänlaisia rajoja (”no limit”). Yleensä pitää korottaa vähintään edellisen panoksen tai korotuksen verran. Kierroksella on usein myös rajoitus sille, montako kertaa on mahdollista korottaa (usein kolme). Omaa korotustaan ei saa korottaa.
 4. Luovuttaa tai kipata (”fold”). Pelaaja heittää korttinsa pois, eikä osallistu enää peliin.

Kierros jatkuu, kunnes kaikki pelaajat ovat maksaneet tai kaikki paitsi yksi pelaaja on luovuttanut. Kun kierros on ohi, seuraa pelistä riippuen joko seuraava vaihe tai näyttö (”showdown”).

Näytössä pelissä yhä olevat pelaajat paljastavat korttinsa. Paras käsi vie voiton ja voittaa potin. Mikäli useammalla pelaajalla on yhtä hyvät kortit, potti jaetaan tasan voittajien kesken. Mikäli kaikki paitsi yksi pelaaja luovuttivat, voittajan ei tarvitse näyttää korttejaan.

All in

Mikäli pelaajalta odotetaan korotusta, jota hän ei pysty maksamaan kokonaisuudessaan, hän voi luovuttaa tai mennä ”all in”. Silloin pelaaja maksaa niin paljon kuin pystyy, mutta ei voi voittaa potista enempää kuin panoksensa verran. Muut pelaajat pelaavat potin loppuosasta.

Esimerkki: Oletetaan, että peli aloitetaan 20 € panoksella. Yhdellä pelaajista on vain 5 €. Hän menee all in viidellä eurollaan. Muut pelaajat maksavat kaikki vaaditut 20 €. Kun tarjouskierros on ohi, jokaisen pelaajan panoksesta otetaan 5 € pääpotiksi. Kaikki pelaajat pelaavat tästä potista. Loput rahat – 15 € muilta pelaajilta – laitetaan sivupotiksi. Vain ne pelaajat, jotka maksoivat tähän pottiin kilpailevat näistä rahoista, eli tässä tapauksessa kaikki muut paitsi köyhä esimerkkipelaaja.

Jos pelissä on vielä myöhempiä tarjouskierroksia, niiden aikana asetetut panokset menevät kaikki sivupottiin. All in -pelaaja pysyy pelissä, mutta ei voi asettaa enää panoksia. Kun on näytön aika, sivupottiin osallistuneet pelaajat näyttävät korttinsa ja paras käsi voittaa sivupotin. Sen jälkeen all in -pelaaja näyttää korttinsa ja paras käsi voittaa pääpotin.

Limitit

Korotusten määrää säätelevät usein limitit:

 • Kiinteillä panoksilla (”fixed limit”) pelattaessa pelaaja ei saa valita panoksensa kokoa, vaan se on ennalta määrätty. Internetin mikropöydissä panokset ovat usein senttejä, arvokkaimmissa pöydissä satoja tai tuhansia dollareita. Panokset ilmoitetaan tavallisesti kaksiosaisina, kuten 2/4 tai 0,50/1,00. Silloin alussa panokset ovat pienemmän numeron mukaiset, mutta myöhemmillä panostuskierroksilla korkeamman numeron mukaiset.
 • Pottirajoilla (”pot limits”) pelattaessa pelaaja voi kasvattaa panosta potin koon verran. Potin kokoa katsotaan siinä vaiheessa kun pelaaja on maksanut edellisen korotuksen. Jos potissa on 10 € eikä pelaaja ole maksanut vielä mitään, hän maksaa ensin 10 € ja voi sitten korottaa potin verran eli 20 €.
 • Ilman rajoituksia (”no limits”) pelattaessa korotuksia eivät koske minkäänlaiset rajoitukset.

Erilaiset pokeripelit

Lisään Korttipelioppaaseen erilaisia pokeripelejä sitä mukaa kun ehdin.

 • Vetopokeri — Helpoin pokeripeli, yhä hyvin suosittu kotipeleissä.
 • Avopokerit — Seven card stud on maailmalla suosittu peli, Suomessa avopokerien ykkönen on tietysti sökö.
 • Yhteiskorttipelit — Texas hold’em on se suosituin pokeripeli juuri nyt.

Pokerin kaltaisia pelejä

Korttipelioppaasta löytyy myös pelejä, joissa esimerkiksi käytetään pokerikäsiä.

15 kommenttia

 1. Onko olemassa sääntö, että kun peli ”avataan” esim. pitää olla jätkäpari, niin siinätapauksessa, että avauksen tehnyt pelaaja ”kääntää kupit”, niin hän on velvollinen vaadittaessa näyttämään ”avauksensa” jäljelläoleville pelaajille? terv Tuppu

 2. Tuomo, kyllä; avaajan on syytä pitää korttinsa, koska kuka tahansa voi vaatia, että avaaja todistaa avausoikeuden näyttämällä korttinsa. Sinänsä kai mitään sanktiota väärästä avauksesta ei ole, jos myöhemmin kippaa, mutta se lienee sopimusasia. Pottia ei pelin avaaja voi kuitenkaan voittaa näyttämättä laillisia avauskortteja. Jos potti avataan väärillä korteilla, mutta pelataan loppuun ja lopuksi paljastuu, että potti avattiin väärin, potti katsotaan kuitenkin pelatuksi, eli väärin avatun käden voittaja ei joudu kärsimään toisen mokasta.

 3. Hei,

  -onko todennäköisyys laskettu oletuksella että pelaaja vaihtaa aina kortinjaon jälkeen ”oikean” määrän kortteja uusiin?

  -kuinka kortinvaihdot kannattaisi tehdä jos eka jaossa ei ole muuta kuin ”hai”? Vaihdetaanko neljä korttia vai vähemmän?

  -kuinka nämä pokerikäsien todennäköisyydet muuttuvat kun pelaajamäärät vaihetelevat? Eli kun pelaajia on 2,3,4,5,6 jne… pysyvätkö todennäköisyydet koko ajan samana?

  -jos vastaus edelliseen kysymykseen olisi ”kyllä” niin pelikohtainen todennäköisyys siitä että ainakin joku pelaaja saisi hyvän käden kussakin jaossa/ pelissä ilmeisesti nousee mitä enemmän pelaajia on mukana koska myös on enemmän kortteja jaossa?

  -toinen kysymys jokerien mukanaolosta. Miten todennäköisyyksiin vaikuttaa se jos jokereita on pelissä mukana yksi tai kaksi kappaletta? Paranee voimakkaasti mutta kuinka paljon?

  -onko psykologisilla merkeillä toisista pelaajista käytännön merkitystä kun kyseessä on kokeneet pelaajat? Eli vaatiiko voittaminen vain todennäköisyyksien hallintaa vai onko toisen pelaajan ”lukemisella” käytännössä merkitystä?

 4. Todennäköisyydet ovat suoraan jaosta. Vaihtamista ei huomioida, koska nykyään useimmissa pokeripeleissä ei vaihdeta kortteja.

  Korttien vaihtaminen haissa riippuu aika paljon siitä, millaisilla säännöillä pelataan, mutta tavallisesti vaihdetaan kai kaikki kortit tai neljä korttia. Jos esimerkiksi pelaa Jacks or better -videopokeria, pidetään jätkät ja isommat, ja vaihdetaan muut, eli jos kädessä on isoin kortti kymppi ja se on muuten täysin roskakäsi, se vaihdetaan kokonaan.

  Jaettavien käsien todennäköisyydet eivät muutu pelaajamäärän mukaan. Sinä saat viisi korttia pakasta, eikä siihen vaikuta se, mitä kortteja muilla on. Toki jos pakasta jaetaan avoimia viiden kortin käsiä eli näet, mitä kortteja pakasta poistuu, sitten todennäköisyydet muuttuvat, mutta niin kauan kun tietoa ei ole, asia ei muutu.

  Vaikka vastaus kysymykseen on ei, niin kyllä, mitä enemmän käsiä jaetaan, sitä isompi on todennäköisyys, että jollakulla on hyvä käsi. Tämä on asia, joka vetopokeripöydissä on huomioitava.

  Jokeri kasvattaa todennäköisyyksiä huomattavasti. Värisuoran todennäköisyys on yli 40-kertainen (noin 0,06 %), täyskäden todennäköisyys kymmenkertaistuu (noin 1,55 %) ja kaksi pariakin tulee tuplasti useammin (noin 10,9 %). Tämä yhdellä jokerilla, kahdella jokerilla (tai neljällä, jos pelataan kakkospokeria), todennäköisyydet ovat vielä reippaammat.

  Psykologialla on pokerissa enemmän merkitystä kuin korteilla. En löytänyt nyt tilastoja, mutta muistelisin, että Texas Hold’emia pelattaessa selvästi suurin osa käsistä ei koskaan päädy korttien näyttämiseen asti. Se tarkoittaa siis sitä, että korteilla ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta. Tätä tarkoittaa, kun sanotaan, että pokeri on rahapeli, jota pelataan korteilla. Miten asetat panoksesi on siis tärkeämpää kuin se, millaiset kortit sinulla on.

  Se tietysti edellyttää sen, että pelataan ihan oikeista panoksista, jolloin pelaajat eivät voi katsoa jokaista kättä loppuun asti. Lisäksi millä tahansa roskalla ei voi pelata miten tahansa, vaan kädet on syytä pelata niin että jos päädytään showdowniin asti, on mahdollisuus voittaa.

  Toisten pelaajien lukeminen on avainasemassa, mutta kyse ei ole varsinaisesti bluffaamisesta tai toisen pelaajan ”tellien” lukemisesta, vaan enimmäkseen siitä, miten panoksia asetetaan: millaista kättä toinen pelaaja viestii korottaessaan tai sököttäessään tuolla tavalla? Todennäköisyyksien ymmärtäminen auttaa hahmottamaan sitä, millaisia käsiä toisella pelaajalla saattaa olla ja sitä, millaiset mahdollisuudet omalla kädellä on parantua pelin edetessä. Pottikertoimien tunteminen auttaa asiaa.

 5. hei onko texas holdemissa yhtätodennäköistä saada aloitus kädeksi pari kuin eri kortit?

 6. Seppo, ei ole. Käsikorteissa on pari kerran kuudestatoista jaosta ja eri kortit viisitoista kertaa kuudestatoista.

 7. Minä pelasin viikko sitten ”Tikki Pokeria” Siinä pelattiin ensin pokeria kierros ja sitten tikki kierros.

 8. Hei. Pelasimme texas holdemia. Kaikki 5 korttia oli näytetty pöydässä ja oli viimeisen panoksen vuoro. Nostin panosta X summaan. Kaveri lähti mukaan ja ”call”:si. Näytin kortit ja kaveri sitten ei näyttänyt. Oliko näin oikein tehty. Voitin siis kyseisen kierroksen

 9. Katkera, potin häviäjän ei ole pakko näyttää korttejaan, saa luovuttaa näyttämättä.

 10. Suoran veto, eikö todennäistä ole saada suora sama, on kyse sitten päätyyn tai väliin? Eli jos minulla Ä,1,2,3,4 tai 5,6,8,9 ts eli todennäköisyys saada 5 tai 7 on sama, eikö?

 11. Raipe, näin on, mutta yleensä kun vertaillaan suoran pääty- vai välivetoa, tarkoitetaan tilannetta, jossa on molemmista päistä täydentyvä suora. Vetotilanne 5,6,7,8 on tuplasti parempi kuin 5,6,8,9. Mutta kyllä, päätysuora on yhtä huono tilanne kuin väliveto.

 12. Pelasin veljeni ja serkkuni kanssa pokeria. Me kaikki saimme ”hain”. Mulla ja serkullani suurin kortti oli ässä. Mun toinen kortti oli kunkku ja serkullani joku nelonen. Jaetaanko tässä voitto meidän kahden kanssa tasan vai voitanko minä, koska mun toinen korttini on suurempi kuin serkkuni toinen kortti vai miten?

 13. Pokerihai, sinä voitit, koska sinun toinen korttisi on suurempi. Tasan menisi ainoastaan siinä tilanteessa, että kädet ovat identtiset, esimerkiksi 10-8-7-6-4 molemmilla, mutta eri maista.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.