Sedma

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , ,

Tšekkiläinen sedma (”seiska”) on ristikontran sukulaispeli (katso ristikontran sukulaiset). Sedma eroaa jonkin verran ristikontrasta ja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos kotimainen klassikko on jo tuttu.

Pelaajat – kaksi tai kolme kukin yksikseen, nelinpelissä pareittain – yrittävät voittaa tikeistä mahdollisimman paljon korttipisteitä. Ässät ja kympit ovat kymmenen pisteen arvoisia, samoin viimeinen tikki.

Tikin voittaa viimeinen kortti, joka on samanarvoinen kuin ajettu kortti. Seiskat ovat jokereita, joilla tikin saa aina kiinni, mutta ne häviävät toiselle seiskalle tai ajetulle kortille. Sedmaa pelataan 32-korttisella pakalle, joten seiska on pakan heikoin kortti. Lisäksi tikin aloittaja saa halutessaan viedä tikin toiselle kierrokselle, jos pystyy pelaamaan toisen samannumeroisen kortin, jolla tikin aloitti, tai seiskan.

Zsírozás

Unkarilainen zsírozás on sedman lähisukulainen, jota pelataan aina pareittain. Paria saa neuvoa tietyillä koodisanoilla (”hyvää” ja ”kiinni”, kuten ristikontrassa korttia pakasta käännettäessä).

11 kommenttia

  1. Eli Sedmassa voin jatkaa tikkiä vaikkei vastapuoli olisikaan sitä voittamassa?

  2. Jep. Wikipedian mukaan tämä sääntö on itse asiassa muunnelma, eli jotkut pelaavat ilman ja jotkut taas ovat sitä mieltä, että oman puolen ottamaa tikkiä ei saa jatkaa. Sanoisin että jos tikkien jatkaminen on sallittua, niin saa tehdä aina jos ei muuta sovita.

  3. Toimiiko nelinpeli myös kaikkien pelatessa omaan pussiin?

  4. Vai pelaavatko kaikki paripelissäkin omaan pussiin, mutta lopussa lasketaan kuitenkin parien pisteet yhteen?

  5. En usko, että nelinpeli toimii hirveän hyvin muuten kuin paripelinä. Pelataanhan ristikontraakin pareittain. Aika olennainen tekijähän tuossa on, että voi heittää hyviä kortteja parin voittamiin tikkeihin.

    En ymmärrä jälkimmäistä kysymystä… Miten paripeliä voi pelata muuten kuin laskemalla lopussa pisteet yhteen? Näinhän se paripeli juuri toimii, että pareilla on yhteiset pisteet.

  6. Tarkoitin, että pelataanko paripeli tavallaan ”yksi vs. yksi”: Eli jos minä vaikka aloitan tikin esim. jätkällä ja parini lyö myös jätkän mutta vastapuoli ei, tikkiä ei jatketa vaan se tulee minun joukkueelle koska vastapuoli ole voittamassa sitä.

    Pohjaan tämän sääntöön jossa tikkiä voi jatkaa vain jos vastustaja on sen viemässä.

  7. Eli J, 8, J, 6 tilanteessa tikki tulee meille.

  8. Mutta sinun kirjassasi olevan säännön mukaan Sedmassa saisi jatkaa vaikka joukkuetoverini löisi saman kortin mitä olisin kysynyt mutta vastapuoli ei?

  9. Kuten sanoin jo tuossa yllä, tuosta on kahta sääntöä: toiset pelaavat, että saa jatkaa ja toiset pelaavat, että ei saa jatkaa. Kirjassa on tuo muunnelma, että saa jatkaa, vaikka oma puoli olisi voittamassa tikin, mutta voi sitä toisinkin pelata. Valitkaa itse, kumpi on parempi.

  10. Nyt on Sedmaan vakiintunut supisuomalaiset parinneuvontalausahdukset. Ainakin meidän kahvitunneilla 😀

    Ota kiinni.
    Älä älä/Älä tee sitä.
    Anna paskaa.
    Pisteitä vaan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.